Veel gestelde vragen

Hoe maak ik een afspraak?

U kunt vaak snel terecht.

Wat moet u weten voor u bij de Berne Kliniek komt

Het is fijn om goed voorbereid te zijn als u bij ons komt.

Algemene Voorwaarden

belangrijke informatie voorafgaand aan een operatie

Informatie voorafgaand aan een ingreep/operatie

Mag er iemand meekijken met een operatie?

Omdat wij onze aandacht op de patiënt moeten richten, laten we geen mensen meekijken tijdens operaties of kleinere ingrepen. Wij hebben ervaren dat niet iedereen goed tegen ingrepen kan en soms vallen er mensen flauw. Indien er een duidelijke noodzaak is dan kan dit overlegd worden met de arts.

Mag er iemand mee de operatiekamer op?

Bij kinderen mag er een ouder mee naar de operatiekamer. Als het kind slaapt gaat de ouder weer weg.

Moet u nuchter blijven voor een poliklinische operatie?

Een poliklinische ingreep gebeurt op de behandelkamer bij de polikliniek. Het is een operatie onder plaatselijke verdoving. Hiervoor hoeft u nooit nuchter te zijn. Voor alle operaties op de operatiekamers ((dag)opname) moet u wel nuchter zijn. Als algemene regel kunt u aanhouden dat u vanaf middernacht op de dag voor de operatie niet meer mag eten of drinken. Als iemand niet nuchter is, kan een operatie niet doorgaan.

Mag ik voor een operatie arnica slikken/smeren?

Dat mag. Er is echter wetenschappelijk aangetoond dat Arnica geen effect heeft.

Moet ik bloeddrukverlagende medicijnen voor een operatie stoppen?

Bloeddrukverlagers vormen meestal geen risico’s voor de ingreep. Indien nodig bespreekt de anesthesioloog met u of er wat moet worden aangepast in uw medicijnen.

Ik ben zwanger, mag ik nu wel lokale verdoving krijgen?

Indien het gaat om een kleine hoeveelheid verdoving, is dit geen probleem. Eventueel kan de adrenaline in de verdoving (deze zit erin om bloedvaatjes samen te knijpen) achterwege gelaten worden. Wanneer een ingreep niet noodzakelijk is, dan is het beter om deze uit te stellen tot na de bevalling.

Mag ik de dag voor de operatie alcohol gebruiken?

In beperkte mate is dit geen probleem

Mag ik make-up dragen als ik kom voor de ingreep in mijn gezicht?

Liever niet. Wij zullen de make-up moeten voor de ingreep moeten verwijderen. Eventuele restjes make-up kunnen in een wond terecht komen.

Mag ik dagcrème gebruiken voor de ingreep in mijn gezicht?

Liever niet. Bij een ingreep in het gezicht moeten we vaak een tekening op de huid maken. Dagcrème vermoeilijkt dit proces.

Ik gebruik bloedverdunners. Moet ik hiermee stoppen voor de ingreep?

Meestal hoeft u voor een ingreep niet te stoppen met het innemen van bloedverdunners. Vertel het wel altijd aan uw arts als u deze gebruikt. Middelen die u van de trombosedienst krijgt, moeten soms aangepast worden.

De arts heeft geadviseerd om minimaal twee weken voor de ingreep te stoppen met roken. Waarvoor is dat?

Roken heeft een nadelig effect op de wondgenezing. De kans op problemen bij het herstel zijn veel groter dan wanneer u niet rookt. U moet hierbij denken aan het opengaan van een wond of een ontsteking. Als het roken zes weken voor een operatie gestopt wordt, heeft het geen nadelig effect meer. Ook kunt u vier weken na een operatie beter niet roken. Soms is roken een reden om een operatie niet uit te voeren, omdat het de risico’s te groot maakt.

Krijg ik mijn cosmetische ingreep vergoed?

Er zijn ingrepen die bekend staan als cosmetisch en toch vergoed kunnen worden. Er gelden hier echter strenge regels voor. Mocht u dit willen weten, dan kunt een afspraak maken bij de Berne Kliniek. U heeft dan altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Hou er rekening mee dat de kosten van het bezoek en de aanvraag van uw eigen risico afgaan. Ingrepen die vergoed kunnen worden zijn ooglidcorrecties, wenkbrauwliften, buikwandcorrecties, borstcorrecties, borstvergrotingen, etcetera.

Nazorg en vragen na de operatie

Hoe lang duurt het herstel na een ingreep?

  • Na zes weken zijn littekens meestal stevig genoeg om weer volledig te belasten. Het hele herstelproces van een operatie kan een jaar of soms langer duren. Dit betekent niet dat u al die tijd er last van heeft. Pas na een jaar zijn littekens uitgerijpt en soepel geworden.
  • Bij handoperaties is littekenweefsel vaak stug. Het kan maanden duren voordat deze soepeler gaan worden. Soms kunt u een dof gevoel ervaren. Dit heeft ook lang tijd nodig.
  • Wilt u meer weten over uw herstelproces vraag dit aan uw arts. Herstel verschilt per persoon en per ingreep.

Wanneer mag ik douchen na een ingreep?

Douchen kan meestal 24 uur na een operatie. Alleen als u voor meerdere een dagen een verband heeft dat niet nat mag worden, moet u dit droog houden. U mag pas in bad als alle wonden dicht en genezen zijn. Weken in water vergroot de kans dat een wond opengaat. Meestal duurt dit twee tot drie weken.

Wanneer mag ik in de sauna na een ingreep?

De wonden moeten goed genezen en dicht zijn. Meestal kan u na drie tot vier weken weer in de sauna.

Mag ik vliegen na een ingreep?

Er zijn geen ingrepen waarna u niet mag vliegen. Hou er wel rekening mee dat u niet te snel na een operatie op vakantie gaat. Wanneer er zich een probleem voordoet, dan is het fijn als u naar uw eigen arts kunt gaan.

Hoe lang duurt het voor littekens uitgerijpt zijn?

Het littekenherstel duurt meer dan een jaar. Na zes weken is een litteken meestal sterk genoeg om volledig te belasten, bijvoorbeeld met sport. De treksterkte is dan 80-90%. Na drie weken is de treksterkte 20-30%. Gaat u dan aan het litteken trekken, dan kan deze breder of dikker worden.

Wanneer mag ik weer zwemmen na de ingreep?

Meestal kan dit na drie tot vier weken. De wond moet goed dicht zijn voordat u gaat zwemmen.

Wanneer mag ik weer autorijden na de operatie?

Dit bepaalt u zelf. Met een verband of spalk mag u niet autorijden. Om te kunnen autorijden moet u in staat zijn om de auto probleemloos te besturen en adequaat te reageren. Voor zwaardere operaties kan dit twee tot vier weken duren.

Wanneer mag ik weer fietsen na de operatie?

Afhankelijk van de operatie kunt u vaak weer redelijk snel op de fiets stappen. Het fietsen moet echter geen belasting zijn voor het litteken.

Wanneer mag ik weer sporten na een ingreep?

Afhankelijk van de ingreep kan meestal na twee tot zes weken het sporten hervat worden. De eerste zes weken moet spanning op een litteken vermeden worden. Ook hierna moet het sporten met zorg opgebouwd worden om pijnlijke littekens te vermijden.

Jullie hebben me een littekencrème geadviseerd. Hoe lang moet ik deze gebruiken?

Meestal is het voldoende om een (siliconen) littekengel 3 maanden te gebruiken.

Wanneer mag ik weer tennissen na het verwijderen van een polsganglion?

Aangezien is ganglion vaak uit een polsgewricht komt is tennis de eerste zes weken niet verstandig.

Wanneer mag ik weer oogmake-up gebruiken na een ooglidcorrectie?

Bij een goed herstel kunt u na twee à drie weken weer oogmake-up gebruiken.

Ik ben een behandeling voor de ziekte van Dupuytren ondergaan. Wanneer mag ik mijn steunkousen weer zelf aan doen?

Meestal kan dit na drie tot zes weken, maar dit is afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep. Raadpleeg een arts of verpleegkundige voor een goede inschatting.

Hoe lang duurt het herstel na een ooglidcorrectie en na een wenkbrauwlift? Mag ik een week niet werken?

  • Het herstel na een ooglidcorrectie gaat snel. Veel mensen kunnen binnen een paar dagen weer aan het werk. Zwaar tillen en druk op het voorhoofd wordt twee weken ontraden.
  • Het herstel na een wenkbrauwlift is langer. Het kan een paar dagen erg pijnlijk zijn (al verschilt dit sterk per persoon). We adviseren daarom om twee weken rust aan te houden.

Hoeveel pijn geeft een wenkbrauwcorrectie?

Als de wenkbrauw wordt vastgezet op het botvlies, kan dit een paar dagen pijnlijk aanvoelen. U krijgt een recept voor een extra pijnstiller. De plek van de hechtingen kan, met name onder druk, maanden gevoelig blijven.

Mag ik na het verwijderen van de hechtingen na een ooglidcorrectie of wenkbrauwlift weer make-up dragen?

U mag meestal na twee weken weer make-up gebruiken. Dit is onder de voorwaarde dat de wondjes dicht en rustig zijn.

Wanneer mag ik weer onder de zonnebank?

Het beste is om littekens een jaar te beschermen tegen de zon. Wanneer er zon op een litteken schijnt, ontstaat er pigment in dat litteken. De litteken zal daardoor bruin worden. Deze kleur gaat niet meer weg.

Na de ingreep zijn mijn vingers wat stijf, is dit normaal, wat moet ik doen?

Bij operaties aan de hand of vingers is het normaal dat deze dikker en stijver worden. Dit gevoel kan soms maanden aanhouden. Het is belangrijk om goed te oefenen en de hand veel te bewegen. Niks doen is nadelig voor de functie van uw hand.

Hoe lang duurt het voordat de lokale verdoving is uitgewerkt?

De werkingsduur van een plaatselijke verdoving kan variëren van één tot zes uur. Dit is afhankelijk van de plek en de persoon. Vingers en handen blijven vaak langer verdoofd.

Mag ik na de ingreep pijnstillers gebruiken en hoeveel?

Dat mag altijd. U mag vier keer per dag twee tabletten van 500 milligram paracetamol gebruiken. Indien nodig kan de arts extra pijnstillers voorschrijven. Pijnstillers met morfine erin schrijven we niet in grote hoeveelheden voor.

Mijn hechtpleister is losgelaten na de ooglidcorrectie, wat nu?

Laat de pleister binnen der eerste vier tot vijf dagen los, dan moet u de polikliniek bellen om deze te laten vervangen. Na vijf dagen mag de pleister van de wond blijven.

Ik ben geopereerd. De hechtingen zijn er net uit gehaald, maar nu lijkt het of de wond wat open staat. Wat nu?

Soms kan een wondje niet volledig hersteld zijn. Deze kan opengaan na het verwijderen van de hechtingen. Wij kunnen deze wond echter niet opnieuw dichthechten. Meestal zitten er bacteriën in de wond die een ontsteking zouden veroorzaken. Houd daarom de wond goed schoon met kraanwater. De wond zal vanzelf dichtgroeien. Indien nodig kan later het littekentje hersteld worden.

Wanneer mag ik mijn lenzen weer dragen na een bovenooglidcorrectie?

Bij een normale genezing kunt u na twee weken weer lenzen dragen.

Hoe lang duurt het voordat de blauwe plekken verdwenen zijn?

Dit verschilt per plek van de blauwverkleuring en de hoeveelheid opgehoopt bloed. Bij een ooglidcorrectie is dit meestal twee tot drie weken. Bij een arm kan dit proces langer duren.

Het is nu al een paar weken geleden dat ik geopereerd ben aan mijn hand, maar nog steeds heb ik een wat dof gevoel in een van mijn vingers. Is dat normaal?

Dit heet een neuropraxie. Door de operatie zijn de zenuwen gekneusd en schakelen ze uit. Meestal herstelt dit zich na zes weken.

Ik heb een ooglidcorrectie ondergaan. Ik merk nu dat ik droge ogen heb, net alsof er een zandkorreltje in zit, wat moet ik doen?

Door de operatie en de zwelling staat waarschijnlijk ’s nachts het oog iets open. Hierdoor kan het oog uitgedroogd zijn, wat voelt als een zandkorrel in uw oog. U kunt bij de drogist kunsttranen halen om het oog vochtig te houden. Dit kan zonder recept. Werkt dit onvoldoende, dan kan oogzalf gebruikt worden voor het slapen gaan. Dit gevoel verdwijnt meestal binnen de eerste vier weken.

Ik ben geopereerd aan de ziekte van Dupuytren. Nu staat de wond een stukje open. Is dit erg? Mag ik nu wel doorgaan met de oefeningen die ik van de therapeut moet doen?

Bij een operatie aan de hand gaan wonden vaker wat open. Voor de genezing geeft dit meestal weinig nadelen. Oefenen is heel belangrijk en moet gewoon doorgaan. Bij twijfel kunt u contact opnemen met de polikliniek.

Waarom moet ik na de ingreep aan mijn hand een mitella dragen voor bepaalde tijd?

Als u de hand omhoog houdt, zakt het vocht naar beneden. Hierdoor heeft u minder zwelling in de hand. Het herstel gaat dan sneller en doet minder pijn. Bij kleine ingrepen is dit voor drie dagen, bij grotere ingrepen soms vijf dagen of meer.

Waarom is het juist belangrijk dat ik mijn vingers veel beweeg na de handoperatie?

Als men vingers niet gebruikt, worden ze stijf. Het kost daarna veel moeite om ze weer soepel te krijgen. Je voorkomt dit door de vingers te bewegen. Bewegen kan ook verklevingen in het wondgebied voorkomen.

Mijn wond staat open. Wat moet ik doen?

Een wond die opengaat moet goed schoongehouden worden. U kunt één- tot driemaal per dag de wond met kraanwater spoelen. Twee minuten spoelen op een aangename temperatuur is meer dan voldoende. Wanneer een wond rood is, of als er andere problemen zijn voorgevallen, neem dan contact op met de polikliniek.

verzekering en kosten

Ik krijg een ingreep aan mijn hand. Ik heb de zorgverzekeraar gebeld en zij willen een machtiging. Krijg ik deze ingreep wel vergoed?

Vrijwel alle ingrepen aan handen worden vergoed door de verzekeraar. Ze moeten wel een contract hebben bij de Berne kliniek. Is er geen contract dan krijgt u een deel (passantentarief) vergoed. U zult dan een deel van de kosten zelf moeten betalen. Informeer zo nodig vooraf hierna.

Wordt het consult ook gedeclareerd bij de zorgverzekeraar als ik een offerte zelf betaal?

U kunt soms een offerte betalen als een aanvraag loopt. Als de ingreep eenmaal is verricht, dan kunt u deze niet meer declareren bij de verzekeraar en vervalt de aanvraag. Het is verstandiger om eerst de aanvraag af te wachten. Meestal is binnen twee weken bekend of u een vergoeding krijgt.

Zijn de kosten op de offerte voor een bovenooglidcorrectie voor beide ogen of voor één oog?

Alle prijzen voor ooglidcorrecties en wenkbrauwlifts zijn voor beide kanten.

Kan ik altijd terecht als mijn zorgverzekeraar een contract heeft met de Berne Kliniek.

Zorgverzekeraars kopen zorg in. Hiervoor is een bepaald budget beschikbaar. Het kan voorkomen dat dit budget voor het einde van het jaar op is. Kan de zorgverzekeraar het budget niet verhogen, dan kunnen wij pas weer patiënten helpen in het nieuwe jaar.

Wat gebeurt er als mijn zorgverzekeraar geen contract heeft met de Berne Kliniek.

U kunt zich laten behandelen bij de Berne Kliniek. U krijgt dan zelf hiervoor een rekening, die u moet betalen aan de Berne Kliniek. De rekening kan u dan indienen bij de zorgverzekeraar. U ontvangt dan een passantentarief, wat meestal 75% van de daadwerkelijke kosten is. U betaald dus een deel van de kosten zelf.

U kunt er ook voor kiezen om u ergens anders te laten behandelen.

Hoe lang duurt het voordat ik weet of een aanvraag is goedgekeurd.

Als wij bericht hebben ontvangen van uw verzekeraar dan nemen wij contact op. Normaal duurt dit niet langer dan twee weken (uitzonderingen uitgesloten). Vaak gaat het een stuk sneller.

toestemmingsformulier toesturen foto's aan verzekeraar.

Soms kan een verzekeraar ons verzoeken foto’s toe te sturen. Wij doen dit niet, tenzij u expliciet toestemming geeft in de vorm van een getekend toestemmingsformulier.

 

Formulier downloaden

 

Standpunt beroepsvereniging (NVPC) downloaden

Stichting AB Plastics

De Berne Kliniek verricht zijn werkzaamheden onder een stichting. Deze heet AB Plastics. Facturen worden onder de naam van AB Plastics gestuurd en niet onder de naam Berne Kliniek.

Andere naam op mijn factuur.

De Berne Kliniek verricht zijn werkzaamheden onder een stichting (AB Plastics) voor de verzekerde zorg en voor de niet-verzekerde zorg onder een BV (AB Aesthetics). Facturen worden onder een van deze namen gestuurd en niet onder de naam Berne Kliniek.

Handelsnaam Berne Kliniek uitleg

Om onze zorg te leveren gebruiken we de naam Berne Kliniek. Dit is een duidelijke en bekende naam. De Berne Kliniek bestaat uit een aantal onderdelen om bijvoorbeeld te kunnen declareren aan de zorgverzekeraar of om rekeningen te kunnen betalen of sturen. U kunt dus een andere naam tegenkomen. De volgende  namen (van rechtspersonen) kunnen dit zijn:

Stichting AB Plastics: kvk 63354675

AB Aesthetics B.V.: kvk 09196736

Suggesties of een klacht

Ik wil graag een compliment geven!

Fijn dat u tevreden bent. Wij horen graag wat goed gaat. Het helpt ons om de zorg verder te verbeteren.

U mag altijd een kaartje sturen of natuurlijk een mailtje via de contactpagina.

wij vinden het fijn als u de moeite wil nemen om uw ervaring op zorgkaart te zetten. Het helpt andere mensen om een keuze te maken.

Ik heb een idee om jullie zorg te verbeteren.

We vinden het goed als mensen met ons meedenken. Heeft u een goed idee wat wij beter of anders kunnen doen dan laat ons dit weten door een mailtje te sturen: contactpagina.

Wij gaan ermee aan de slag en u krijgt van ons een reactie terug. U kunt uw gegevens meesturen, alle goede suggesties krijgen een bloemetje.

Ik ben ontevreden en wil weten waar ik een klacht kan indienen.

Wij waarderen het als u een klacht direct met ons bespreekt. Dit mag met uw arts of een van de andere collega’s. Wij doen ons best om de zorg zo goed mogelijk te maken. Toch loopt het soms anders dan verwacht. Dit is vervelend en wij zoeken dan samen met u naar een oplossing. Indien nodig passen wij onze werkwijze aan, om herhaling te voorkomen.

U kunt ons ook aanschrijven: contactpagina.

Mocht u dit niet direct willen bespreken dan kunt u terecht bij onze klachtenfunctionaris. Wij gebruiken dezelfde klachten functionaris als Bernhoven, via deze link komt u op de juiste pagina.

We hebben algemene voorwaarden die van toepassing zijn op alle behandelingen bij de Berne Kliniek. U vind ze hier.

Anders

Diensten en spoedzorg

Voor spoedzorg kunt u (van 8:30-17:00) terecht bij de Berne Kliniek. Hierbuiten kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp van Bernhoven.

De diensten doen de plastisch chirurgen samen met de plastisch chirurgen van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond.

Privacy en persoonlijke gegevens

Hier (link naar privacy pagina) leest u hoe wij in de Berne Kliniek omgaan met uw gegevens en privacy.

Wachttijden

Op de Wachttijdenpagina vindt u de wachttijden voor ingrepen bij de Berne Kliniek.

Wij helpen u graag

  • De service van een privékliniek binnen een ziekenhuis 
  • Korte wachttijden voor de poli en behandelingen
  • Persoonlijke benadering met goede uitleg