Oorafwijkingen komen regelmatig voor. Zelden veroorzaken ze klachten, maar ze kunnen reden zijn voor onzekerheid of pesten op latere leeftijd. Per jaar worden er 2500 kinderen geopereerd aan hun afstaande oren.

Al langere tijd spalken wij afstaande oren bij zeer jonge kinderen. Bij ruim de helft van de kinderen geeft dit, ons inziens, een verbetering van de stand van het oor. Het kan hierdoor een eventuele latere operatie voorkomen. Op deze jonge leeftijd is kraakbeen vormbaar en heb je nog invloed op de stand.

Recent heeft een van onze collega’s uit Utrecht (Marieke van Wijk) hier onderzoek naar gedaan en dit onderzoek was een reden voor een bericht hierover in het nieuws. Uit het onderzoek blijkt dat het spalken van kinderen, jonger dan 6 weken, bij 2 op de 3 een verbetering geeft van de oorstand.

Kinderen kunnen door hun huisarts verwezen worden naar dr Keulers om deze behandeling te starten. Wij raden ouders aan vooraf de spalkjes te bestellen op www.earbuddies.co.uk. De levertijd is tegenwoordig lang, daarom bieden wij ook een custom spalkje aan. Deze worden gemaakt van een materiaal waar ook spalkjes voor handen van gemaakt worden.

Kinderen tot maximaal 3 maanden oud kunnen verwezen worden, maar bij voorkeur onder de 6 weken oud. Het oor moet normaal van grootte zijn. Het moet gaan om een vormafwijking van het oor bijvoorbeeld een missende vouw (antihelix) of een puntvormig oor. Als het oor afstaat doordat het kommetje (concha) te diep is dan is het niet zinvol.

 

De spalktherapie duurt meestal net zo lang als het kindje oud is. Complicaties of problemen hebben we nog niet gezien.

Berne Kliniek

De plek binnen Bernhoven voor: Plastische chirurgie, Handchirurgie, reconstructieve chirurgie en cosmetische chirurgie.

 

afbeelding van: www.oudersvannu.nl/peuter/gezondheid/flaporen/