Verwijderen huidafwijkingen en moedervlekken

Cosmetiek (niet verzekerdezorg)

Huidafwijkingen en moedervlekken komen voor in diverse vormen. Deze beschrijving is ook voor zwellingen onder de huid. Huidafwijkingen worden weggehaald omdat ze in de weg zitten, lelijk zijn of mogelijk gevaarlijk kunnen zijn. Meestal worden huidafwijkingen na verwijdering opgestuurd voor weefselonderzoek. Onder de microscoop wordt dan bekeken of de huidafwijking voor gevaar kan zorgen. De meeste huidafwijkingen zijn onschuldig.

Voorbereiding

Afhankelijk van de ernst van uw aandoening zal de operatie poliklinisch (op de poliklinische behandelkamer) of via een dagopname (op de operatiekamer) uitgevoerd worden. Een huidafwijking wordt vrijwel altijd poliklinische verwijderd.

De behandeling

Het verwijderen van een huidafwijking duurt ongeveer 5 tot 20 minuten. Via een snee wordt de huidafwijking verwijderd. Soms gebruikt de plastisch chirurg een huidtransplantaat om de wond dicht te maken. Deze huid wordt ergens anders vandaan gehaald en ingehecht in de wond. Ook kan de plastisch chirurg soms huid uit de omgeving verplaatsen om de wond dicht te maken. Dit heet een (transpositie) lapje. Dit gebeurt alleen bij grote afwijkingen. Na de verwijdering van de huidafwijking wordt de wond gehecht.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt de wond meestal gedicht met een hechtpleister. In enkele gevallen kan het voorkomen dat u een drukverband krijgt. Nadat de huidafwijking verwijderd is, mag u naar huis.

Na de behandeling van een huidafwijking moet u rekening houden met de volgende zaken:

  • U kunt zich na de ingreep even niet goed voelen, dus neem iemand mee die u thuisbrengt.

De hechtpleister kan blijven zitten totdat de hechtingen verwijderd worden. U kunt met een hechtpleister (vanaf één dag na de operatie) gewoon douchen. Indien u een drukverband heeft gekregen mag u na één tot drie dagen zelf het verband verwijderen en een pleister op de wond plakken. Vanaf dit moment kunt u weer douchen.

Na ongeveer één (gezicht) tot twee (lichaam) weken worden, indien nodig, de hechtingen door de assistente verwijderd en krijgt u de uitslag van het microscopisch onderzoek.

We adviseren u om de eerste zes weken geen zware arbeid of sport te verrichten waarbij u de wond belast.

Het kan voorkomen dat de plek van de wond pijnlijk aanvoelt. Normaal is paracetamol voldoende voor een goede pijnstilling.

Complicaties

Na iedere operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken, wordt dit risico minimaal gehouden. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts, dan raden wij u aan contact op te nemen met de polikliniek. Bij enige twijfel adviseren wij u om te komen. Mocht er iets in de avonduren of in de weekenden voorvallen, dan kunt u altijd terecht op de spoedeisende hulp van ziekenhuis Bernhoven. Er is altijd een dienstdoende plastisch chirurg bereikbaar.

Andere complicaties kunnen zijn: het niet (geheel) verdwijnen van de klachten, het terugkomen van de huidafwijking, littekenklachten, het opengaan van de wond, pijnklachten, beschadiging aan weefsels in het operatiegebied zoals de zenuwen of bloedvaten. Bij bepaalde huidafwijkingen kan soms niet al het weefsel verwijderd zijn. De ingreep moet dan soms een tweede keer gedaan worden om het restant weg te halen.

Print pagina

Tarieven

verwijdering huidafwijkingen en moedervlekken
vanaf € 500,-

Wij helpen u graag

  • Privézorg met de voordelen van een ziekenhuis
  • Voor alle cosmetische behandelingen
  • Vriendelijke specialisten met veel ervaring