FeaturedTechniekVerzekerde zorg

Berne Kliniek in Brabants Dagblad

By 29 januari 2019 No Comments

Berne Kliniek: ‘Borstvergroting bij een 16-jarige? Doen we niet’

UDEN – Binnen ziekenhuis Bernhoven opereert de compleet zelfstandige Berne Kliniek. Maar de patiënt zal het amper merken als hij hier bij de plastisch chirurgen aanklopt. Doe maar gewoon en doe niks overbodigs is ook hier het motto.

Hans van Alebeek

De televisie staat er stijf van: programma’s over borstvergrotingen, liposucties, botox-spuiten en andere behandelingen die de plastisch chirurg uitvoert. ,,Met die sensatieprogramma’s heb ik dus helemaal niks”, zegt Bram Keulers (42). Hij koos welbewust voor het mooie vak van plastisch chirurg maar kan er ook weinig aan doen dat RTL4 en SBS6 zijn dagelijks werk een vreemd imago bezorgen.

Grote borsten

Vrijwel iedereen denkt bij plastische chirurgie meteen aan vrouwen met borsten zo groot dat ze bijna voorover tuimelen maar die zien ze bij de Berne Kliniek echt niet. ,,Weet je, de meeste mensen willen er juist heel normaal uit zien. Dat is hun grote wens. Geen te grote neus, uitstaande oren of nauwelijks borsten, daar willen ze vanaf. Die mensen helpen wij”, zegt Keulers. Maar ja, vult collega Diederik Vooijs (49) aan: ,,RTL ziet natuurlijk geen programma in een vader en dochter die allebei heel veel last hebben van een zeurende duim of pijnlijke pols.”

Ze zijn er wel aan gewend, dat imago van artsen die vooral overbodige en dure behandelingen uitvoeren. Het zij zo, de praktijk is net andersom. Het gros van de ingrepen is juist niet cosmetisch. De vier chirurgen van de Berne Kliniek draaien volledig en normaal mee binnen het ziekenhuis. Zo helpen ze collega’s op de OK bij een ingewikkelde huidtransplantatie, doen ze ‘spoedjes’ als iemand zijn vingers er bijna heeft afgezaagd en zorgen zij dat na een borstamputatie een vrouw toch weer als vrouw verder kan leven. ,,Nog steeds zie je verbaasde gezichten als mensen zich bij ons moeten melden met een ingewikkeld polsprobleem of vlekje in hun gezicht dat weggehaald moet worden”, zegt Keulers. ,,Ja, dat is ook ons vak.”

Boos

Van alle behandelingen en operaties die de Berne Kliniek uitvoert, wordt zo’n 85 procent door de verzekeraar betaald. ,,Ook bij de verzekeraars hebben we met cijfers aangetoond dat we heel vaak nee zeggen tegen een verzoek van een patiënt. Soms worden mensen wel eens boos als wij een operatie ontraden of niet willen doen. Ik betaal er toch voor, zeggen ze dan. Niet dus. Een borstvergroting bij een 16-jarige? Dat doen wij echt niet”, zegt Keulers. ,,We zijn dan wel een zelfstandige kliniek maar willen wel verantwoorde zorg leveren. Net als Bernhoven willen we graag gericht en zinvol behandelen en opereren.”

In die zin is het wel opmerkelijk dat de artsen van de Berne Kliniek niet zoals de rest van hun medische collega’s in loondienst zijn gegaan bij Bernhoven. ,,Daar heb ik mij vanaf het begin tegen verzet”, zegt Keulers. ,,Ik had dan mijn winkel moeten afstaan aan het ziekenhuis maar daar had ik geen zin in. De omslag die Bernhoven heeft gemaakt, kun je volgens mij ook doen zonder de artsen in loondienst te nemen. Maar goed, daar heeft iedereen zijn eigen keuze in gemaakt.” Na jaren voorbereiding en onderhandelen zijn eind vorig jaar de contracten getekend en staat de Berne Kliniek op eigen benen, onder het dak van Bernhoven.

Loondienst

Volgens de artsen kunnen ze als eigen baas sneller werken en inspelen op alle veranderingen. Dus zelf de agenda’s plannen, personeel aannemen en aansturen en bijvoorbeeld een eigen website bouwen. ,,Als bij ons de wachtlijst oploopt werken we gewoon een tijdje wat harder”, legt Keulers uit. ,,Dat gaat lastiger als artsen in loondienst.”

Op hun website geeft de kliniek precies aan wat allerlei cosmetische behandelingen kosten die niet verzekerd worden: 180 euro voor een botox-spuit bijvoorbeeld, 2500 euro voor een liposuctie en rond de 3500 euro voor een borstvergroting. Toch worden veel van die behandelingen gewoon vergoed: borstvergroting voor transgenders bijvoorbeeld of ooglid-behandelingen. ,,Een ooglidcorrectie is voor de meeste mensen gewoon een noodzaak, niet alleen vanwege het mooi”, zegt Keulers. ,,Die mensen hebben hoofdpijn of last van hun ogen door een hangend ooglid.”

Zelfvertrouwen

Maar wat geeft nou het meeste voldoening: een ingewikkelde handoperatie of een borstvergroting? Keulers: ,,Het een is niet meer dan het ander. Ik zie wat een borstvergroting soms met vrouwen kan doen. Die komen daarna heel anders binnen, veel blijer, tevreden en met meer zelfvertrouwen. Dat mag je niet onderschatten. Wat we al zeiden: mensen willen er normaal uit zien, het hoeft echt geen G-cup te zijn. Zulke vrouwen komen hier trouwens ook niet, die gaan wel ergens anders naar toe.”