Ziekte van Dupuytren

Verzekerde zorg

De ziekte van Dupuytren (koetsiershand) is een veelvoorkomende aandoening van de hand. Het betreft een handaandoening waarbij zich zwellingen en strengen vormen onder en in de huid. Deze bestaan uit bindweefsel (lijkt op littekenweefsel). De strengen kunnen ervoor zorgen dat de vingers krom gaan staan. Dit kan schade aan de huid, pezen en gewrichten veroorzaken. De ziekte van Dupuytren is een aandoening die niet meer verdwijnt en meestal erger wordt. De aandoening kan ook na een operatie terugkomen. Het komt vaak voor binnen bepaalde families.

Voorbereiding

Afhankelijk van de ernst van uw aandoening zal de operatie poliklinisch (op de poliklinische behandelkamer) of via een dagopname (op de operatiekamer) uitgevoerd worden.

Als u op de operatiekamer behandeld wordt, moet u nuchter zijn. Voordat u geopereerd wordt, heeft u een gesprek met de anesthesioloog. Deze arts is verantwoordelijk voor de verdoving of narcose en zal met u de gang van zaken bespreken.

Indien uw behandeling op de poliklinische behandelkamer wordt uitgevoerd, hoeft u niet nuchter te zijn. Er wordt dan met een lokale verdoving gewerkt.

De plastisch chirurg zal voor de behandeling vragen welke medicijnen u gebruikt en welke operaties en ziektes u heeft doorgemaakt. In sommige gevallen moeten medicijnen (bijvoorbeeld bloedverdunners) voor een operatie gestopt worden. Daarnaast kan roken de kans op een ontsteking vergroten. Wanneer u 6 weken voor de operatie stopt met roken, dan is het risico op ontstekingen aanzienlijk kleiner.

De behandeling

De behandeling van de ziekte van Dupuytren duurt ongeveer 20 tot 60 minuten. Deze wordt afhankelijk van de ernst van uw aandoening onder lokale verdoving, een verdoving van de hele arm of algehele narcose verricht.

Bij de ingreep worden de bindweefselstrengen verwijderd. Dit gebeurt via in zig-zag snee in de handpalm en vingers. Bij ernstige vormen is soms een huidtransplantaat nodig om de slechte huid te vervangen. Dit huidtransplantaat wordt meestal van de onderarm genomen (aan de kant van de operatie). Het lukt niet altijd om de vinger weer helemaal recht te krijgen als deze erg gebogen staat.

Na de ingreep wordt de huid meestal gehecht met een niet oplosbare hechting en krijgt u een drukverband om de hand. Mogelijk krijgt u een mitella om de hand hoog te houden.

Let op: u mag tijdens de operatie geen sieraden aan de aangedane hand of pols dragen!

Na de behandeling

Na de behandeling mag u dezelfde dag naar huis. Na drie tot vijf dagen mag u zelf het verband verwijderen, tenzij nadrukkelijk wordt gezegd dat deze door de plastisch chirurg verwijderd moet worden. Als het drukverband van uw hand af is, kunt u gewoon weer douchen. Op de wond kunt u een pleister plakken of een klein verbandje aanbrengen.

Na een behandeling van de ziekte van Dupuytren moet u rekening houden met de volgende zaken:

  • Na de ingreep mag u niet zelf autorijden, zorg er dus voor dat iemand u thuisbrengt.
  • Het is verstandig om de hand s’nachts op een kussen te leggen zodat deze hoger ligt.
  • Het kan zijn dat u geadviseerd wordt om een nabehandeling door de handtherapeut te starten. Dit wordt voor de behandeling tijdens het consult met de plastisch chirurg besproken. Na de operatie kan ook de handtherapeut het verband verwijderen.
  • Stond de vinger krom, dan krijgt u meestal een spalkje voor de nacht.

Na ongeveer twee weken worden de hechtingen door de assistente verwijderd. Het kan drie maanden duren voordat alle klachten van de operatie verdwenen zijn (krachtverlies, pijnklachten, etc.). We adviseren u om de eerste zes weken geen zware arbeid of sport te verrichten waarbij u uw handen belast.

Heeft u veel pijn na de operatie, dan zou het verband te strak kunnen gaan zitten door middel van een zwelling. Probeer in dit geval het verband wat losser te maken. Normaal is paracetamol voldoende voor een goede pijnstilling.

Complicaties

Na iedere operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken, wordt dit risico minimaal gehouden. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts, dan raden wij u aan contact op te nemen met de polikliniek. Bij enige twijfel adviseren wij u om te komen. Mocht er iets in de avonduren of in de weekenden voorvallen dan kunt u altijd terecht op de spoedeisende hulp van ziekenhuis Bernhoven. Er is altijd een dienstdoende plastisch chirurg bereikbaar.

Andere complicaties kunnen zijn: het niet (geheel) verdwijnen van de klachten, krachtverlies, littekenklachten, het opengaan van de wond, snel terugkomen van de aandoening, pijnklachten of beschadiging aan weefsels in het operatiegebied zoals de zenuwen of bloedvaten.

Lees ook: operaties aan de hand.

Print pagina

Wij helpen u graag

  • De service van een priv√©kliniek binnen een ziekenhuis¬†
  • Korte wachttijden voor de poli en behandelingen
  • Persoonlijke benadering met goede uitleg