Borstverkleining / Borstlift

Verzekerde zorg

Een borstverkleining is een operatie die vaak verricht wordt. Veel vrouwen hebben last van te grote of te zware borsten. Dit kan diverse klachten veroorzaken zoals smetten, nek- en rugklachten of schaamte. Een borstverkleining is een operatie waar veel vrouwen blij mee zijn. Vaak hebben ze hier lang over nagedacht en blijkt de operatie mee te vallen.

Bij een borstverkleining worden zowel huid-, vet-, en klierweefsel weggehaald. Bij een borstlift is dit soms alleen huid. De operaties lijken verder erg op elkaar. Er zijn verschillende technieken voor. Welke techniek gebruikt wordt, kan verschillen per plastisch chirurg, maar is ook afhankelijk van de grootte van de borsten.

Voorbereiding

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Voordat u geopereerd wordt, heeft u een gesprek met de anesthesioloog. Deze arts is verantwoordelijk voor de narcose en zal met u de gang van zaken bespreken. Voor een operatie onder algehele narcose moet u altijd nuchter zijn.

Geef aan uw plastisch chirurg door welke medicijnen u gebruikt en welke operaties en ziektes u heeft doorgemaakt. Soms moeten medicijnen voor een operatie gestopt worden. Dit kan het geval zijn bij bloedverdunners. Roken verhoogt de kans op een ontsteking. Stopt u 6 weken voor een operatie met roken dan is dit risico duidelijk kleiner.

De behandeling

Vóór de operatie wordt door de behandelend plastisch chirurg op de borsten aangetekend hoe de operatie uitgevoerd zal gaan worden. Hierbij wordt gelet op uw lichaamsbouw en wordt rekening gehouden met uw wensen. Een cupmaat kan u echter niet worden gegarandeerd.

Bij de borstverkleining wordt in het geval van een borstlift het teveel aan huid en bij borstverkleining ook borstweefsel verwijderd. De tepel wordt naar boven verplaatst en de borst wordt in zijn nieuwe vorm met (oplosbare) hechtdraden gehecht. Het verplaatsen van de tepel gebeurt met het weefsel onder de tepel waarin zich de bloedvaten en de melkkliergangen bevinden.

Wanneer de tepelhof te groot is ten opzichte van de nieuwe borstvorm wordt deze verkleind. De littekens bevinden zich rond de tepel, onder de borst en van de tepel naar het litteken onder de borst. Er kan een drain achtergelaten worden in elke borst. Dit is een plastic slangetje dat vocht en bloed kan afvoeren.

Kijk hier voor voor- en nafoto’s

Na de behandeling

Na de borstverkleining worden de wonden voorzien van pleisters. Hieromheen wordt vaak een drukkende band aangebracht. Deze band ondersteunt de borsten en verkleint de kans op een nabloeding. De drains worden meestal de dag na de operatie verwijderd (soms krijgt u geen drain).

De dag na de operatie mag u weer douchen. Meestal gaat u die dag naar huis. Het kan zijn dat u dan nog wat slap en misselijk bent door de narcose. Doe het daarom de eerste week na de ingreep rustig aan. Regel indien nodig extra hulp.

Na de borstverkleining moet u rekening houden met de volgende zaken:

  • Na de ingreep mag u niet zelf autorijden, zorg er dus voor dat iemand u komt halen.
  • De pijn na de operatie verschilt per techniek en wisselt per persoon. Het is belangrijk om zo snel mogelijk in beweging te komen. Ga niet teveel op bed liggen.
  • U moet de eerste 6 weken de borsten dag en nacht ondersteunen. Dit kan met een drukband die u bij de operatie krijgt of met een sportbeha (zonder beugel). Op de afdeling kunnen ze voor u de bh-maat opmeten. U krijgt van ons een adres waar u snel een goede druk-bh kunt bestellen.
  • Wij adviseren om in deze periode geen zwaar werk te doen of te sporten. Het werk hervatten is afhankelijk van het soort werk. Overleg dit met uw plastisch chirurg.

Twee weken na de operatie komt u voor wondcontrole bij de assistente. Het eindresultaat is pas na een paar maanden goed te beoordelen.

Complicaties

Na iedere borstverkleining bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken, wordt dit risico minimaal gehouden. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts, dan raden wij u aan contact op te nemen met de polikliniek. Bij enige twijfel adviseren wij u om te komen. Mocht er iets in de avonduren of in de weekenden voorvallen, dan kunt u altijd terecht op de spoedeisende hulp van ziekenhuis Bernhoven. Er is altijd een dienstdoende plastisch chirurg bereikbaar.

Het komt regelmatig voor dat een stukje van de wond opengaat (drie-landenpunt). Soms kan er wat vocht en viezigheid uit komen. Deze wond moet u goed schoonhouden door dagelijks één of twee keer goed te spoelen onder de douche. De wond kunt u het beste voorzien van een vettig gaasje om te voorkomen dat de nieuwe huid eraan vast plakt. Dit wondje geneest vrijwel altijd probleemloos binnen een paar weken.

Andere complicaties kunnen zijn: een verschil tussen links en rechts, een huidoverschot (dog ear), het deels afsterven van de tepel(hof) door slechte doorbloeding (zeer zeldzaam), dikkere littekens of een vastere zwelling in de borst. Soms is een nacorrectie nodig (dit wordt niet altijd vergoed).

Vergoeding

Een borstverkleining moet aangevraagd worden bij uw zorgverzekeraar. Deze beslist of u in aanmerking komt voor een vergoeding. U heeft dan wel een verwijzing van uw huisarts nodig. Dit geldt ook voor een eventuele latere correctie.

Lees ook de bijsluiter voor extra informatie: bijsluiter NVPC

Print pagina

Wij helpen u graag

  • De service van een privékliniek binnen een ziekenhuis 
  • Korte wachttijden voor de poli en behandelingen
  • Persoonlijke benadering met goede uitleg