Huidafwijkingen en moedervlekken

Verzekerde zorg

Huidafwijkingen en moedervlekken komen voor in diverse vormen. Deze beschrijving is ook voor zwellingen onder de huid. Huidafwijkingen worden weggehaald omdat ze in de weg zitten, lelijk of mogelijk gevaarlijk kunnen zijn. Meestal worden huidafwijkingen of moedervlekken na verwijdering opgestuurd voor weefselonderzoek. Onder de microscoop wordt dan bekeken of de huidafwijking voor gevaar kan zorgen. De meeste moedervlekken en huidafwijkingen zijn onschuldig.

Voorbereiding

Afhankelijk van de ernst van uw aandoening zal de operatie poliklinisch (op de poliklinische behandelkamer) of via een dagopname (op de operatiekamer) uitgevoerd worden. Een moedervlek of huidafwijking wordt vrijwel altijd poliklinisch verwijderd.

Let op: Wij verzoeken u de dag van de ingreep geen créme, geen make-up te dragen.

De behandeling

Het verwijderen van een moedervlek of huidafwijking duurt ongeveer 5 tot 20 minuten. Via een snee wordt de huidafwijking verwijderd. Soms gebruikt de plastisch chirurg een huidtransplantaat om de wond dicht te maken. Deze huid wordt ergens anders vandaan gehaald en in gehecht in de wond. Ook kan de plastisch chirurg soms huid uit de omgeving verplaatsen om de wond dicht te maken. Dit heet een (transpositie) lapje. Dit gebeurt alleen bij grote afwijkingen. Na de verwijdering van de moedervlek of huidafwijking wordt de wond gehecht.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt de wond meestal gedicht met een hechtpleister. In enkele gevallen kan het voorkomen dat u een drukverband krijgt. Nadat de moedervlek of huidafwijking verwijdert is, mag u naar huis.

Na de behandeling van een moedervlek of huidafwijking moet u rekening houden met de volgende zaken:

  • U kunt zich na de ingreep even niet goed voelen, dus neem iemand mee die u thuisbrengt.
  • De hechtpleister mag u na 5 dagen verwijderen. U kunt met een hechtpleister (vanaf een dag na de operatie) gewoon douchen. Indien u een drukverband heeft gekregen mag u na één tot drie dagen zelf het verband verwijderen en een pleister op de wond plakken. Vanaf dit moment kunt u weer douchen.
  • We adviseren u om de eerste zes weken geen zware arbeid of sport te verrichten waarbij u de wond belast.
  • Het kan voorkomen dat de plek van de wond pijnlijk aanvoelt. Normaal is paracetamol voldoende voor een goede pijnstilling.
  • Na ongeveer één (gezicht) tot twee (lichaam) weken worden, indien nodig, de hechtingen door de assistente verwijderd en krijgt u de uitslag van het microscopisch onderzoek.

Complicaties

Na iedere operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken, wordt dit risico minimaal gehouden. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts, dan raden wij u aan contact op te nemen met de polikliniek. Bij enige twijfel adviseren wij u om te komen. Mocht er iets in de avonduren of in de weekenden voorvallen, dan kunt u altijd terecht op de spoedeisende hulp van ziekenhuis Bernhoven. Er is altijd een dienstdoende plastisch chirurg bereikbaar.

Andere complicaties kunnen zijn: het niet (geheel) verdwijnen van de klachten, het terugkomen van de tumor, littekenklachten, het opengaan van de wond, pijnklachten, beschadiging aan weefsels in het operatiegebied zoals de zenuwen of bloedvaten. Bij bepaalde huidafwijkingen kan soms niet al het weefsel verwijderd zijn. De ingreep moet dan een tweede keer gedaan worden om het restant weg te halen.

Print pagina

Wij helpen u graag

  • De service van een privékliniek binnen een ziekenhuis 
  • Korte wachttijden voor de poli en behandelingen
  • Persoonlijke benadering met goede uitleg