Huidtumoren

Verzekerde zorg

Huidtumoren worden weggehaald omdat ze in de weg zitten, lelijk of mogelijk gevaarlijk kunnen zijn. Het woord tumor betekent ‘zwelling’ en wordt gebruikt voor alle soorten zwellingen, zowel goedaardig als kwaadaardig.

Meestal worden huidtumoren na verwijdering opgestuurd voor weefselonderzoek. Onder de microscoop wordt bekeken of de tumor voor gevaar kan zorgen. De meeste huidtumoren zijn onschuldig en hoeven alleen maar verwijderd te worden.

De behandeling vindt meestal plaats onder lokale verdoving. Ook de meeste vormen van huidkanker zijn relatief onschuldig. Verwijdering ervan is meestal voldoende.

Voorbereiding

Afhankelijk van de ernst van uw aandoening zal de operatie poliklinisch (op de poliklinische behandelkamer) of via een dagopname (op de operatiekamer) uitgevoerd worden. Een huidtumor wordt vrijwel altijd onder een lokale verdoving verwijderd.

Let op: Wij verzoeken u de dag van de ingreep geen créme, geen make-up te dragen.

De behandeling

Het verwijderen van een huidtumor duurt ongeveer 5 tot 20 minuten. Via een snee wordt de huidtumor verwijderd. Soms gebruikt de plastisch chirurg een huidtransplantaat om de wond dicht te maken. Deze huid wordt ergens anders vandaan gehaald en in gehecht in de wond. Ook kan de plastisch chirurg soms huid uit de omgeving verplaatsen om de wond dicht te maken. Dit heet een (transpositie) lapje. Dit gebeurt alleen bij grote tumoren. Na de verwijdering van de tumor wordt de wond gehecht.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt de wond meestal gedicht met een hechtpleister. In enkele gevallen kan het voorkomen dat u een drukverband krijgt. Nadat de tumor verwijderd is, mag u naar huis.

Na de behandeling van een huidtumor moet u rekening houden met de volgende zaken:

  • U kunt zich na de ingreep even niet lekker voelen, dus neem iemand mee die u thuisbrengt.
  • De hechtpleister mag u na 5 dagen verwijderen. U kunt met een hechtpleister (vanaf een dag na de operatie) gewoon douchen. Indien u een drukverband heeft gekregen mag u na één tot drie dagen zelf het verband verwijderen en een pleister op de wond plakken. Vanaf dit moment kunt u weer douchen.
  • Na ongeveer één (gezicht) tot twee (lichaam) weken worden, indien nodig, de hechtingen door de assistente verwijderd en krijgt u de uitslag van het microscopisch onderzoek.
  • We adviseren u om de eerste zes weken geen zware arbeid of sport te verrichten waarbij u de wond belast.
  • Het kan voorkomen dat de plek van de wond pijnlijk aanvoelt. Normaal is paracetamol voldoende voor een goede pijnstilling.

Complicaties

Na iedere ingreep bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken houden we dit risico minimaal. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts moet u contact met ons opnemen. Bij enige twijfel adviseren wij u om te komen. Mocht er iets in de avonduren of in de weekenden voorvallen, dan kunt u altijd terecht op de spoedeisende hulp van ziekenhuis Bernhoven. Er is altijd een dienstdoende plastisch chirurg bereikbaar.

Andere complicaties kunnen zijn: het niet (geheel) verdwijnen van de klachten, het terugkomen van de tumor, littekenklachten, het opengaan van de wond, pijnklachten, beschadiging aan weefsels in het operatiegebied zoals de zenuwen of bloedvaten. Bij bepaalde huidafwijkingen kan soms niet al het weefsel in een keer verwijderd zijn. De ingreep moet dan een tweede keer gedaan worden om het restant weg te halen.

Print pagina

Wij helpen u graag

  • De service van een privékliniek binnen een ziekenhuis 
  • Korte wachttijden voor de poli en behandelingen
  • Persoonlijke benadering met goede uitleg