Schaamlipcorrectie

Cosmetiek (niet-verzekerde zorg)

​Een schaamlipcorrectie is een correctie aan de vorm of grootte van de “kleine” schaamlippen.

Zowel de binnenste als de buitenste schaamlippen kunnen klachten veroorzaken. Als uw kleine schaamlippen buiten de grote schaamlippen uitsteken, kan dat ongemak veroorzaken bij dagelijkse bezigheden zoals zitten en fietsen, paardrijden en tijdens het vrijen. Ook kan het uiterlijk van de vagina voor schaamtegevoelens en/of gevoelens van onzekerheid leiden. Dit kan een reden zijn om een schaamlipcorrectie te overwegen.

Een schaamlipcorrectie (labiacorrectie) is een veel voorkomende behandeling waarbij de schaamlippen worden gecorrigeerd. Deze relatief eenvoudige ingreep kan goed onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.

 

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meldt u dit dan tijdens uw eerste gesprek met de plastisch chirurg. Indien u rookt adviseren wij u geruime tijd (minimaal 6 weken) tevoren te stoppen met roken. Roken vernauwt de bloedvaten waardoor de genezing vertraagd wordt en de kans op een wondinfectie vergroot. Daarnaast wordt het aangeraden om na de ingreep niet te strak zittend ondergoed te dragen.

 

De behandeling

Een schaamlipcorrectie is een relatief eenvoudige ingreep die onder een plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd op de poliklinische behandelkamer, maar kan ook onder narcose of met behulp van een ruggenprik uitgevoerd worden. De plastisch chirurg haalt het teveel aan weefsel van de schaamlippen weg, waarna de wond gehecht wordt met oplosbaar hechtdraad dat niet verwijderd hoeft te worden. De ingreep duurt ongeveer drie kwartier.

 

Na de behandeling

Hou na een schaamlipcorrectie rekening met de volgende zaken:

  • U mag na een ingreep niet zelf autorijden, dus neem iemand mee die u thuisbrengt.
  • U krijgt na de operatie een maandverband mee voor in uw eigen onderbroek. Voor eventueel lekkend wondvocht kunt u een inlegkruisje gebruiken.
  • Probeert u te voorkomen dat er druk komt te staan op uw schaamlippen (bijv. niet fietsen).
  • Het is verstandig om in de eerste weken geen penetrerend seksueel contact te hebben.

Het is belangrijk om na elk toiletbezoek het wondgebied goed schoon te spoelen. Dit kan eenvoudig (zonder zeep) onder de douche met de douchekop. Na 24 uur mag u al douchen en/of wassen. Na één à twee weken wordt u op de polikliniek verwacht om de wondjes te laten inspecteren.

Het is mogelijk dat u na de ingreep last heeft van bloeduitstortingen, een gezwollen huid of een beurs gevoel. Plassen kan een branderig gevoel geven, dat u kunt verlichten door tijdens het plassen water mee gieten over de schaamlippen. Tegen eventuele pijn kunt u paracetamol nemen. Werkt dit niet voldoende of bent u onzeker over de pijn, neemt u dan even contact ons op.

De hechtingen zijn oplosbaar en gaan er in de loop van één tot enkele weken vanzelf uit. Het is niet nodig de hechtingen te laten verwijderen. Ook is het verstandig om rekening te houden met het herstel. Afhankelijk van uw werk is het verstandig om één à twee weken rust te nemen. Het eindresultaat wordt na ongeveer zes tot negen weken bereikt.

 

Complicaties

Na iedere operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken, wordt dit risico minimaal gehouden. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts, dan raden wij u aan contact op te nemen met de polikliniek. Bij enige twijfel adviseren wij u om te komen. Mocht er iets in de avonduren of in de weekenden voorvallen, dan kunt u altijd terecht op de spoedeisende hulp van ziekenhuis Bernhoven. Er is altijd een dienstdoende plastisch chirurg bereikbaar.

Soms kan de wond ook een beetje opengaan. Dit komt door alle bacteriën die in dit gebied leven. Schoonhouden is daarom erg belangrijk. Het herstel verloopt meestal goed, ook nadat een wond wat open gaat staan. Men houdt hier vrijwel nooit klachten aan over.

 

Vergoeding

De ingreep wordt vrijwel nooit vergoed door uw verzekeraar. Bij twijfel kan de plastisch chirurg een aanvraag indienen bij de verzekeraar.

Print pagina

Tarieven

Schaamlipcorrectie onder lokaal anesthesie
€ 2050,-
Schaamlipcorrectie onder algehele anesthesie
€ 4250,-

Wij helpen u graag

  • Privézorg met de voordelen van een ziekenhuis
  • Voor alle cosmetische behandelingen
  • Vriendelijke specialisten met veel ervaring