Liposuctie

Cosmetiek (niet-verzekerde zorg)

​Liposuctie is het onderhuids wegzuigen (suctie) van een abnormale vetophoping (lipo). Deze vetophopingen kunnen ontstaan op plaatsen als de hals, buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën of onderbenen. Een liposuctie is een vrij eenvoudige behandeling.

Vetophopingen worden veroorzaakt door een verhoogd aantal vetcellen op bepaalde plekken. Deze kunnen zo hardnekkig zijn dat zelfs met intensief bewegen en het volgen van een dieet geen resultaat wordt geboekt. Ook in het gelaat en de hals is het mogelijk om liposuctie toe te passen.

Via kleine sneetjes op onopvallende plaatsen worden de vetcellen verwijderd met behulp van dunne canules (is een holle buis), ook wel liposculptuur genoemd. Indien er voor de liposuctie cellulitis aanwezig was, zult u zien dat dit na de ingreep verminderd is.

Liposuctie is een figuurverbeterende operatie. Soms is de kwaliteit van de huid niet toereikend om een voldoende resultaat te bereiken met liposuctie alleen en moeten er eventuele huidcorrecties direct of naderhand besproken worden. Het is wenselijk om een drukkleding broekje aan te schaffen. U wordt hierin geholpen door de assistente.

Liposuctie kan in dagbehandeling plaatsvinden. Alleen bij de behandeling van grotere gebieden is ziekenhuisopname noodzakelijk.

 

Voorbereiding

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Voordat u geopereerd wordt, heeft u een gesprek met de anesthesioloog. Deze arts is verantwoordelijk voor de  narcose en zal met u de gang van zaken bespreken. Voor een operatie onder algehele narcose moet u altijd nuchter zijn.

Geef aan uw plastisch chirurg door welke medicijnen u gebruikt en welke operaties en ziektes u heeft doorgemaakt. Soms moeten medicijnen voor een operatie gestopt worden. Dit kan het geval zijn bij bloedverdunners. Roken verhoogt de kans op een ontsteking. Stopt u 6 weken voor een operatie met roken, dan is dit risico duidelijk kleiner.

 

De behandeling

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het te corrigeren gebied af. Daarna wordt u onder narcose gebracht (kleinere correcties kunnen soms onder lokale verdoving). Via kleine sneetjes op onopvallende plaatsen wordt het te opereren gebied ‘opgespoten’ met een vloeistof. Deze vloeistof vergemakkelijkt het wegzuigen van de vetcellen en vermindert het bloedverlies.

Wanneer de vloeistof is ingewerkt brengt de arts via huidsnedes een buis in. Met deze buis zuigt hij het overtollige vetweefsel weg. Als het gewenste resultaat is bereikt, worden de huidsnedes gehecht.

 

Na de behandeling

Na in de ingreep krijgt u een speciaal broekje, elastische windsels of een korset aan. Dit is nodig om de huid goed op de onderlaag te laten vastkleven.

Na de behandeling moet u rekening houden met de volgende zaken:

  • Na de ingreep mag u niet zelf autorijden, zorg er dus voor dat iemand u op komt halen.
  • Direct na de ingreep is de huid blauw, opgezwollen en gevoelig.
  • Daarna kunnen er nog restzwellingen, deukjes en verhardingen aanwezig zijn, die na enkele weken of na enkele maanden verdwijnen.
  • Tijdelijke gevoelloosheid van de huid is ook mogelijk.
  • De hersteltijd van een liposuctie is één tot twee weken. De meeste mensen ervaren geen ernstige pijn in de herstelperiode.

Twee weken na de operatie komt u voor wondcontrole bij de assistente.

Het definitieve resultaat van een liposuctie is na zes tot negen maanden te beoordelen.

 

Complicaties

Na iedere operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken, wordt dit risico minimaal gehouden. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts, dan raden wij u aan contact op te nemen met de polikliniek. Bij enige twijfel adviseren wij u om te komen. Mocht er iets in de avonduren of in de weekenden voorvallen, dan kunt u altijd terecht op de spoedeisende hulp van ziekenhuis Bernhoven. Er is altijd een dienstdoende plastisch chirurg bereikbaar.

Print pagina

Tarieven

Liposuctie 1 regio (plaatselijke verdoving)
€ 1.750,-
Liposuctie 1 regio (narcose)
€ 3.100,-
Liposuctie 2 regio's (narcose)
€ 3.950,-
Liposuctie 3 regio's (narcose)
€ 4.600,-

Wij helpen u graag

  • Privézorg met de voordelen van een ziekenhuis
  • Voor alle cosmetische behandelingen
  • Vriendelijke specialisten met veel ervaring