Lipofilling

Cosmetiek (niet-verzekerde zorg)

Lipofilling is een techniek binnen de plastische chirurgie waarbij eigen vet verplaatst wordt. Het wordt ook wel ‘autologe vettransplantatie’ genoemd en is een manier om pijnklachten te verminderen en het resultaat van een operatie aan de borst te verbeteren. “Lipo is een ander woord voor vet, en filling betekent vullen.”

Het vet dat gebruikt wordt bij lipofilling wordt verkregen door middel van liposuctie. Op plaatsen waar genoeg vetcellen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld in de buik of de dij, wordt dit weggezogen. Vervolgens wordt het onderhuids ingespoten (getransplanteerd) waar het nodig is.

Omdat alleen lichaamseigen vet gebruikt kan worden, wekt lipofilling geen afweerreacties op. De techniek is inmiddels bewezen effectief en veilig voor patiënten en is bovendien veel minder belastend dan andere vormen van borstreconstructie.

 

Toepassing lipofilling

Lipofilling kan worden toegepast bij:

  • Pijn: De vetcellen zorgen voor een betere doorbloeding en kunnen pijnklachten verminderen doordat botten of zenuwen bedekt worden.
  • Een deuk: Na een borstsparende operatie of reconstructie kan het zijn dat er een deuk of ander contourdefect in de borst zit. Lipofilling kan de deuk opvullen.
  • Zichtbare of voelbare prothese: Lipofilling kan de prothese beter bedekken als deze zichtbaar of voelbaar is.
  • Volumeverschil: Na een borstreconstructie kunnen er verschillen in borsten ontstaan. Lipofilling kan dan gebruikt worden om het volume van een borst te vergroten.

 

Voorwaarden lipofilling

Voor het toepassen van lipofilling is het van belang dat je niet rookt, omdat dit de doorbloeding van de microvaatjes vermindert. Hierdoor kan het zijn dat het ingespoten vetweefsel niet ingroeit en dus weer verdwijnt. Er zijn vaak meerdere sessies nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Voor pijn is vaak één sessie voldoende; maar voor andere toepassingen kan het zijn dat twee tot drie sessies nodig zijn. Dit hangt onder andere af van de hoeveelheid vetweefsel dat na inspuiten ook daadwerkelijk ingroeit.

 

Complicaties

Mogelijke complicaties van lipofilling kunnen zijn: nabloeding, een infectie van huid en weefsel of het niet ingroeien van het ingespoten vetweefsel.

 

Vergoeding en voorwaarden

Lipofilling wordt sinds 14 december 2016 vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden. Je komt in aanmerking voor vergoeding wanneer sprake is van de correctie van:

  • Een volumedefect van de borst dat een minimale diameter van twee centimeter heeft en dat ligt in het decolleté
  • Een volumedefect van de borst dat resulteert in asymmetrie van twee cupmaten of meer
  • (Mogelijke) complicaties of ernstige pijnklachten als gevolg van een tekort aan subcutane weefselbedekking na plaatsing van een prothese

Lipofilling wordt dus alleen vergoed voor de correctie van beperkte afwijkingen van de borst, zoals na een borstsparende operatie of een borstreconstructie. Een volledige borstreconstructie met lipofilling, dus na het verwijderen van de hele borst, is nog niet mogelijk.

 

Kom ik voor lipofilling in aanmerking?

Bespreek met je plastisch chirurg of je voor lipofilling in aanmerking komt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Print pagina

Tarieven

lipofilling klein
€ 3.100,-
lipofilling groot
€ 4.000,-

Wij helpen u graag

  • Privézorg met de voordelen van een ziekenhuis
  • Voor alle cosmetische behandelingen
  • Vriendelijke specialisten met veel ervaring