Operatie aan het kapsel van de borst met vervangen borstprothesen

Cosmetiek (niet-verzekerde zorg)

Kapselvorming

Tijdens de eerste weken na een borstvergroting of een borstreconstructie met prothese ontstaat er een kapsel rond de prothesen, dit is een natuurlijk proces.

In een klein aantal gevallen trekt het kapsel rondom de prothesen teveel samen. Door het samentrekken voelt de borst harder aan en kan daardoor ook gaan vervormen.  Het kapsel om de prothese wordt hierdoor voelbaar en in sommige gevallen wordt deze ook zichtbaar. We noemen dit kapselcontractuur. Dit kan pijnlijk zijn.

Mocht dit gebeuren, dan kunnen we het kapsel weghalen en als het nodig is de prothesen vervangen.

Soorten kapselvorming

Overmatige kapselvorming kan bij de één ernstiger zijn dan bij de ander. Het kan gaan om een lichte en niet hinderlijke vorm. Dit noemen we graad 1 (baker klasse I). Het kan ook een ernstigere vorm hebben met verhoogde gevoeligheid en een zichtbaar harder geworden kapsel. Dit noemen we graad 4 (baker klasse IV). Mocht dit gebeuren, dan kunnen we het kapsel (gedeeltelijk)  weghalen (capulectomie) en eventueel de prothese vervangen of verwijderen.

Bij een lichte vorm kan besloten worden om alleen het kapsel te openen (capsulotomie) en eventueel de prothese te verwijderen of te vervangen. Van tevoren weten we niet of overmatige kapselvorming gaat optreden.

Het kan zelfs voorkomen dat er een verschil in kapselvorming ontstaat tussen de linker en de rechter borst. Ook al zitten in beide borsten dezelfde prothese.

Wij kunnen meerdere soorten prothesen plaatsen:

  • Siliconen (Dit is vaak de eerste keus. We gebruiken alleen de beste prothesen van het merk Mentor).
  • Monoblock (eiwit gevulde prothesen).
  • Watergevulde prothesen (Mentor)

Iedere soort prothese bevat voor- en nadelen. De plastisch chirurg kan deze met u bespreken. Alle gegevens van de prothesen worden in een landelijke database opgeslagen. U vindt meer informatie over borstimplantaten en de registratie op: Borstimplantatenregister (DBIR).

Alle prothesen die in de Berne Kliniek geïmplanteerd worden, worden geregistreerd in de landelijke database van het DBIR. U kunt op hun website de informatie vinden over uw prothese.

Een consult voor een kapseloperatie

De plastisch chirurg zal kijken naar wat uw klachten en wensen zijn. U krijgt een aantal vragen over uw gezondheid. Het is van belang om belangrijke medische informatie met uw plastisch chirurg te delen. De borsten worden onderzocht en opgemeten en er worden foto’s gemaakt voor in het medisch dossier.

U krijgt uitleg over de operatie en een advies.  U ontvangt ook een bijsluiter (er bestaat geen bijsluiter voor kapseloperaties en de risico’s zijn vergelijkbaar met een borstvergroting): bijsluiter borstvergroting.  

Er is ook een bijsluiter voor siliconen borstprothesen.

Mentor heeft een garantieplan voor de vervanging van borstprothesen bij lekkage en kapselvorming. Heeft u mentorprothesen dan heeft u kans op een bijdrage vanuit mentor als de prothesen niet ouder zijn dan 10 jaar. U vindt de voorwaarden op de site van de leverancier Bloomedical. 

Soms is het mogelijk dat een kapseloperatie vergoed wordt door de zorgverzekeraar. De plastisch chirurg kan dit beoordelen. Er moet altijd een aanvraag ingediend worden. Is er sprake van een Baker graad IV kapselcontractuur dan heeft u kans op een vergoeding. In de meeste gevallen moet u wel zelf de prothesen betalen.

Voorbereiding

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Voordat u geopereerd wordt, heeft u een gesprek met de anesthesioloog. Deze arts is verantwoordelijk voor de narcose en zal met u de gang van zaken bespreken.De misselijkheid en pijn na de operatie valt vaak erg mee. Voor een operatie onder algehele narcose moet u altijd nuchter zijn.

De behandeling

Een prothese kan op twee manieren geplaatst worden: onder het borstweefsel of onder de borstspier middels de dual plane techniek. Bij een kapseloperatie blijft de prothese op dezelfde positie zitten. Via het oude litteken worden de prothese verwijdert (dit kan niet via een litteken in de oksel). Als er sprake van een lekkage van de prothese dan wordt eerst de holte gereinigd zodat er geen siliconen achterblijven.

Het kapsel wordt goed bekeken. Harde en verdikte stukken worden verwijdert. Als het kapsel niet erg verdikt is wordt het alleen ingesneden zodat het kan uitzetten. Het kapsel blijft dus zitten, maar staat niet meer strak. Dit verkleint de kans op complicaties en geeft goede resultaten. Er kunnen nieuwe prothese teruggeplaatst worden.

In de Berne Kliniek hebben we de afspraak om materialen die we uit het lichaam halen NIET mee te geven aan de patiënt. Materialen zijn verontreinigd met onder andere bloed en kunnen scherp zijn. Ook kunnen ze zo stuk zijn dat ze uit elkaar vallen (zeker in het geval van borstprothesen). Heeft u prothesen van Mentor dan kunnen we ze indienen voor een garantieprocedure. Voor andere merken doen we dit niet.

Bent u het hier niet mee eens dan raden wij u aan dit tijdens een consult te bespreken. U kunt er voor kiezen om de operatie elders te laten verrichten als wij u hierin niet kunnen volgen. Op het moment dat u op de operatiekamer bent is het niet meer mogelijk om dit te bespreken en/of te veranderen.

Na de behandeling

U mag meestal dezelfde dag naar huis. U krijgt een recept voor extra pijnstilling mee. Op de afdeling kunnen ze voor u de bh-maat opmeten. U krijgt van ons een adres waar u snel een goede druk bh kunt bestellen. Voor de eerste dagen krijgt u een steunband om.

Na de behandeling moet u rekening houden met de volgende zaken:

  • Na de ingreep mag u niet zelf autorijden, zorg er dus voor dat iemand u op komt halen

De pijn na de operatie verschilt per techniek en wisselt per persoon. Het is belangrijk om zo snel mogelijk in beweging te komen. Ga niet teveel op bed liggen.

Twee weken na de operatie komt u op controle bij de assistente. Wanneer er eerder problemen ontstaan, dan raden wij u aan contact op te nemen met de polikliniek. Bij enige twijfel adviseren wij u om langs te komen. Wanneer er iets in de avond of weekenden voorvalt, dan kunt u altijd terecht op de spoedeisende hulp van ziekenhuis Bernhoven. Er is altijd een dienstdoende plastisch chirurg beschikbaar.

De zwelling verdwijnt in de loop van twee tot zes weken. In het begin kan het gevoel in uw tepels anders zijn. Dit varieert van heel gevoelig tot gevoelloos. U krijgt geleidelijk het normale gevoel in uw tepels terug. Hoe lang dit duurt is moeilijk aan te geven en verschilt van persoon tot persoon.

De eerste maanden kunnen de littekens nogal vurig van kleur zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen en minder zichtbaar worden. Het is belangrijk om de littekens gedurende het eerste jaar na de ingreep niet aan de zon bloot te stellen. Door de zon kunnen ze ‘inbranden’ en daardoor blijven ze meer zichtbaar. Hou de littekens bedekt of smeer ze in met een zeer hoge beschermingsfactor. Na een jaar is het verstandig om de littekens met mate aan de zon bloot te stellen. Daardoor worden ze minder zichtbaar.

De meeste mensen die een kapseloperatie hebben ondergaan, kunnen na één tot twee weken weer gaan werken en zijn na zes weken weer volledig actief.

Het resultaat

Het resultaat van de kapselcorrectie is vaak snel zichtbaar en hangt af van de maat van de borstprothesen. Er kan altijd een verschil bestaan tussenbeide borsten dit kan komen door verschil in kapselvorming. soms wordt ook de bedekking dunner waardoor eerder plooien voelbaar of zichtbaar zijn.  Na ongeveer drie maanden heeft u een goed zicht op het uiteindelijke resultaat. De incisies die nodig zijn om de implantaten in te brengen worden zo mooi mogelijk gehecht. In de periode direct na de ingreep zullen de littekens rood van kleur en enigszins opgezet zijn. Na verloop van tijd wordt dit minder en na ongeveer een jaar zijn er slechts nauwelijks zichtbare witte lijntjes over. Na een kapseloperatie kunnen borsten er anders uitzien dan bij de eerste plaatsing van prothesen. Dit kan komen door de vorm van de prothesen, het soort kapsel, veroudering et cetera. Tijdens de eindcontrole worden er foto’s gemaakt die aan uw medisch dossier worden toegevoegd.

Prothesen hoeven niet jaarlijks gecontroleerd te worden. Ze hoeven ook niet na een bepaalde tijd vervangen te worden. Merkt u verandering aan uw borsten of voelen ze anders aan, dan kunt u bij ons terecht voor een goede beoordeling.

Complicaties

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kan, ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, een infectie ontstaan. De kans hierop is echter klein, namelijk 1 à 2%. Bij twijfel krijgt u altijd antibiotica om het risico op infectie te verminderen. Roken vergroot de kans op een infectie. Daarom raden we u dringend aan om vier tot zes weken voor de ingreep te stoppen en ook drie weken na de ingreep niet te roken.

Bij iedere uitgebreidere chirurgische ingreep bestaat er een zeer kleine kans op trombose. Soms is er sprake van een verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Dit hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor het resultaat. Ook zijn er kleine risico’s verbonden aan de narcose.

Tijdens de eerste weken na de ingreep ontstaat er een nieuw kapsel rond de prothesen, dit is een natuurlijk proces. Daarom mag u tijdens die periode geen sport beoefenen of zwaar werk doen. In een klein aantal gevallen ontstaat er een kapselcontractuur (het kapsel trekt dan te veel samen). Dit kan leiden tot vormveranderingen of soms tot pijn. Mocht dit gebeuren, dan kunnen we het kapsel weghalen en eventueel de prothesen vervangen. Het is onmogelijk te voorspellen bij wie dit gebeurt. Het risico op kapselcontractuur is in de loop van tijd kleiner geworden dankzij de nieuwe implantaten met een ruw oppervlak (getextureerde prothesen).

Specifieke risico’s van een kapseloperatie zijn:  bloeduitstortingen, infectie (soms verwijdering prothese), dunnere bedekking van de prothese. Daarnaast blijft er een risico op asymmetrie van de borsten en blijvende gevoelloosheid van (een deel van) de borst.

Het litteken kan de eerste weken na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Een verstoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken.

Lees vooraf de bijsluiter die is opgesteld door de beroepsvereniging van plastisch chirurgen. Hierin wordt alles uitvoering en compleet beschreven: website NVPCExtra informatie over vergoeding voor verwijderen prothesen.

Registratie van prothesen.

Print pagina

Tarieven

kapselverwijdering en prothesewissel (Ronde of Watergevuld, narcose)
€ 7100,-
Kapselverwijdering en Prothesewissel enkelzijdig (Rond of Watergevuld, narcose)
€ 6200,-
Kapselverwijdering en Prothesewissel enkelzijdig (Anatomisch, narcose)
€ 6500,-
Kapselverwijdering en Prothesewissel bdz (Anatomisch, narcose)
€ 7800,-
Als de zorgverzekering de verwijdering van de prothese en kapselbehandeling vergoed zijn de extra kosten voor u:
Kapselverwijdering en Prothesewissel bdz (rond, narcose)
€ 1800,-
Kapselverwijdering en Prothesewissel enkelzijdig (rond, narcose)
€ 1000,-
Kapselverwijdering en Prothesewissel bdz (Anatomisch, narcose)
€ 2500,-
Kapselverwidjering en Prothesewissel enkelzijdig (Anatomisch, narcose)
€ 1350,-

Wij helpen u graag

  • Privézorg met de voordelen van een ziekenhuis
  • Voor alle cosmetische behandelingen
  • Vriendelijke specialisten met veel ervaring