Beencorrectie - beenlift

Cosmetiek (niet-verzekerde zorg)

Met een dijbeenlift kunnen de contouren van de dijen worden verbeterd. Ook kunnen klachten bij het lopen, die ontstaan door overtollig vel tussen de benen, worden opgelost.

Dijbeenlift of beenlift – correctie van slappe huid bij de benen

 Een dijbeenlift is een ingreep waarmee de dijbenen kunnen worden gelift. De ingreep is vooral geschikt voor mensen waarbij de huid van de bovenbenen is verslapt, bijvoorbeeld door groot gewichtsverlies of veroudering. Bij deze mensen kan de overtollige huid en een beetje vetweefsel worden weggehaald en de rest van de huid weer strak worden aangelegd om de bovenbenen. Een dijbeenlift is een relatief zware operatie waarbij vaak een groot litteken achterblijft.

Vaak hebben mensen die een dijbeenlift ondergaan veel gewicht verloren of een liposuctie gehad. Of ze storen zich aan de bovenbeenhuid die door veroudering is gaan hangen. De slappe huid wordt vaak als lelijk ervaren, maar kan ook vervelend zijn bij het lopen en zorgen voor het tegen elkaar schuren van de benen.

Wanneer je veel vet kwijt wilt, of aan ernstig lipoedeem lijdt, is een dijbeenlift vaak niet geschikt. Je zult dan eerst moeten afvallen of liposuctie moeten ondergaan. Verder komt in principe iedereen met overtollige huid in aanmerking, mits de gezondheid een operatie toestaat. Een dijbeenlift vereist een volledige verdoving en hier kleven bepaalde risico’s aan, die vooral kunnen optreden bij een mindere gezondheid.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult bespreken wij samen met u de mogelijkheden.

Tijdens het voorbereidende gesprek met de gezondheidsevaluatie zullen verschillende vragen worden gesteld. Zo worden jouw persoonlijke doelen voor de operatie besproken maar zullen er ook vragen worden gesteld met betrekking tot ziektes nu en in het verleden en eerdere medische behandelingen of operaties.

Ook je allergieën, huidige medicatie/supplementatie, alcohol- en drugsgebruik zullen worden besproken. Verder zal je gehele lichaam worden onderzocht en precieze metingen worden gedaan en foto’s gemaakt.

Het is belangrijk om ruim voor de operatie te stoppen met roken, ook is het belangrijk na de operatie niet te roken. Uw BMI (verhouding lengte/gewicht) is ook belangrijk. Bij overgewicht zullen wij u adviseren eerst af te vallen om het complicatierisico te beperken en om een mooier resultaat te kunnen verkrijgen. Gebruik van bloedverdunners moet meestal minimaal een week van tevoren worden gestaakt.

De ingreep zal onder gehele verdoving plaatsvinden en is dus niet zomaar iets. Je zal er goed over moeten nadenken want het verandert je lichaam voorgoed.

De operatie

Een dijbeenlift kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Welke techniek gebruikt wordt, hangt vooral af van de precieze plek waar de lift zal plaatsvinden, dus dat deel van het bovenbeen dat je graag gelift wilt hebben.

De snedes die gemaakt worden bij een dijbeenlift zijn afhankelijk van de lichaamsbouw, de hoeveelheid huid die moet worden weggenomen en waar de huid vooral weggenomen gaat worden.

De meest gebruikte methode begint met het insnijden van de huid in de lies, waarna de snee wordt doorgetrokken naar beneden naar de achterkant van het dijbeen. Het kan ook zijn dat er alleen een incisie (snee) nodig is in de lies.

Lift van de binnenkant en voorzijde van de dijbenen
Wanneer er vooral een lift gewenst is van de binnenkant en voorzijde van de dijbenen dan zal het litteken klein zijn. Het litteken loopt in dit geval meestal van de lies aan de voorkant tot aan de billen aan de achterkant.

Volledige dijbeenlift
Wanneer de gehele dijbenen gelift dienen te worden dan zal huid over de gehele lengte van het bovenbeen worden weggenomen. Hierbij kan er voor worden gekozen om incisies (snedes) aan de buitenkant langs de heup te maken. Ook kan er voor worden gekozen om verticaal aan de binnenkant van de dijen een snede te maken. Met deze methode kan er naast de overtollige huid, ook wat meer vetweefsel worden weggehaald.

Een dijbeenlift vindt plaats onder gehele narcose.

Herstel na de dijbeenlift

Op de dag van de operatie mag je meestal al een paar uur na de operatie weer naar huis. De totale herstelperiode zal echter wel een aantal weken tot maanden in beslag nemen.

Na de operatie is de huid gezwollen en zijn bloeduitstortingen waarneembaar. Deze plekken zijn enigszins pijnlijk. Daartegen kun je een pijnstiller slikken. Om de zwelling te beperken en te voorkomen dat de wond open gaat, draag je een drukverband om je benen. Dit verband moet dag en nacht blijven zitten gedurende 2-3 dagen. Hierna mag het verband af en kunt u met de speciale pleister douchen. Daarna is een drukkous aan te bevelen gedurende 6 weken. Wanneer de pleister los laat of er viezigheid onder zit moet deze pleister verwijderd worden.

Gedurende enkele weken na de operatie wordt je afgeraden om te roken. Roken verhoogt de kans dat huidweefsel afsterft.

Na deze week kun je ook weer lichte inspanningen verrichten. Lichamelijke inspanning zoals voor de operatie kunnen echter pas na 4 tot 6 weken worden verricht. Houd hier rekening mee als je werk hebt waarbij fysieke inspanning vereist is.

Twee weken na de ingreep kom je terug naar de kliniek voor controle en om de hechtingen te laten verwijderen. Daarna heb je nog een aantal vervolgafspraken voor controle, dit in overleg. Bij de eindcontrole worden weer foto’s gemaakt voor in je medisch dossier.

De littekens zullen de eerste maanden rood blijven, daarna trekt de kleur langzaam weg en krijgen de littekens de kleur van je huid. Om te voorkomen dat de littekens lelijk afsteken tegen de huid, mag je ze gedurende het eerste jaar na de ingreep niet aan de zon blootstellen. Na een jaar mag dit wel, maar je dient ze goed in te smeren met een zonnebrandproduct. Matige blootstelling aan de zon na het eerste jaar bevordert dat de littekens de kleur van de huid aannemen.

Belangrijk om te weten is dat hoe mooi een litteken geneest wordt bepaald door verschillende factoren! Het optreden van eventuele complicaties (zie onder) en je aanleg spelen de grootste rol!

Risico’s en complicaties van een dijbeenlift

Zoals bij elke operatie, zijn er risico’s en mogelijke complicaties verbonden aan een dijbeenlift. Zo kunnen er infecties ontstaan of kan er een allergische reactie op één van de verdovingsmiddelen of pleisters optreden. Weet je dat er bij jou zulke reacties kunnen optreden? Dan is het belangrijk om dit van te voren aan te geven.

De meest voorkomende complicaties van een dijbeenlift zijn:

  • bloedingen
  • slechte wondgenezing
  • zenuwbeschadiging met als gevolg gevoelloosheid van een deel van de huid van het been
  • asymmetrie van de dijbenen
  • meer littekens dan verwacht
  • moe en misselijkheid van de verdoving
  • trombose, hart- of longcomplicaties
  • langdurige pijnklachten

Het resultaat

Een volledig strak resultaat is praktisch zelden mogelijk, maar de verslapping is altijd sterk verminderd. Hechtingen worden zo veel mogelijk op minder zichtbare plekken en in bestaande huidplooien aangebracht, maar de littekens blijven zichtbaar. Het resultaat is pas na een jaar echt goed te beoordelen.

De eerste weken tot maanden zijn de littekens vaak erg duidelijk zichtbaar. Het is belangrijk om gedurende deze periode de huid goed te beschermen tegen de zon. Sommige artsen adviseren zelfs om gedurende tenminste een jaar de huid waar de littekens zich bevinden niet bloot te stellen aan de zon.

Het resultaat van een dijbeenlift is vaak naar tevredenheid wanneer de patiënt een redelijk verwachtingspatroon heeft. Een dijbeenlift zal nooit volledig strakke benen als resultaat geven. Wel zal er altijd een forse vermindering van huid zijn en een duidelijkere beencontour.

Print pagina

Tarieven

Beencorrectie beiderzijds
€ 6700,-

Wij helpen u graag

  • Privézorg met de voordelen van een ziekenhuis
  • Voor alle cosmetische behandelingen
  • Vriendelijke specialisten met veel ervaring