Armcorrectie - armlift

Cosmetiek (niet-verzekerde zorg)

Wanneer je je stoort aan hangende ‘flappen huid’ bij je bovenarmen die zijn ontstaan door veroudering of gewichtsverlies, dan kun je een armlift overwegen. Bij deze ingreep wordt overtollige huid verwijderd en krijgen je armen weer de omvang en vorm die ze ooit hebben gehad.

De armlift, behandeling voor slappe hangende huid bij je bovenarmen

Met het verstrijken van de jaren verslapt de huid, ook rond de armen. Bij sommige mensen heeft dat tot gevolg dat er flappen huid onderaan de bovenarm gaan hangen. Dit kan van nature gebeuren en wordt ook vaak veroorzaakt door gewichtsverlies.

Een plastisch chirurg kan deze huid verwijderen. Keerzijde van deze ingreep is dat er een betrekkelijk groot litteken op de arm achterblijft.

Het consult

Voorafgaand aan de behandeling zullen wij een inschatting maken of de armlift succesvol kan worden uitgevoerd. Deze inschatting is grotendeels gebaseerd op je verwachtingen en wensen, de hoeveelheid overtollig weefsel en de elasticiteit daarvan. Wij vragen ook naar je medicijngebruik, allergieën en relevante medische geschiedenis. Ook geeft hij informatie over de uitvoering van de behandeling en de nazorg.

 Armlift – de operatie

Het is belangrijk om ruim voor de operatie te stoppen met roken, ook is het belangrijk na de operatie niet te roken. Uw BMI (verhouding lengte/gewicht) is ook belangrijk. Bij overgewicht zullen wij u adviseren eerst af te vallen om het complicatierisico te beperken en om een mooier resultaat te kunnen verkrijgen. Gebruik van bloedverdunners moet meestal minimaal een week van tevoren worden gestaakt.

Bij een armlift snijden we overtollig huid weg. Deze ingreep laat een groot litteken achter.

Op de dag van de operatie worden er foto’s gemaakt van de armen. Deze komen in je medisch dossier. Daarna tekenen we met een markeerstift de lijnen uit waarlangs tijdens de operatie gesneden zal worden.

De operatie vindt plaats op een operatiekamer en wordt in de meeste gevallen uitgevoerd onder volledige narcose. We maken de huid los van onderliggende spier- en vetlagen en snijden het teveel aan huid weg. Daarna wordt de wond in verschillende lagen gehecht. Na 1 tot 2 uur is de operatie klaar. Er wordt een speciale pleister op de wond aangebracht die zeker een week kan blijven zitten. Hierover heen komt een drukverband.

Nadat je ontwaakt bent op de uitslaapkamer, beoordelen wij wanneer je weer naar huis mag. De meeste mensen mogen enkele uren na de ingreep al naar huis. Autorijden is niet toegestaan, dus het is verstandig om iemand mee te nemen die je na de ingreep weer terug kan brengen.

Herstel na de armlift

Na de operatie is de huid gezwollen en zijn bloeduitstortingen waarneembaar. Deze plekken zijn enigszins pijnlijk. Daartegen kun je een pijnstiller slikken. Om de zwelling te beperken en te voorkomen dat de wond open gaat, draag je een drukverband om je armen. Dit verband moet dag en nacht blijven zitten gedurende 2-3 dagen. Hierna mag het verband af en kunt u met de speciale pleister douchen. Daarna is een drukkous aan te bevelen. Wanneer de pleister los laat of er viezigheid onder zit moet deze pleister verwijderd worden.

Gedurende enkele weken na de operatie wordt je afgeraden om te roken. Roken verhoogt de kans dat huidweefsel afsterft.

Na deze week kun je ook weer lichte inspanningen verrichten. Lichamelijke inspanning zoals voor de operatie kunnen echter pas na 4 tot 6 weken worden verricht. Houd hier rekening mee als je werk hebt waarbij fysieke inspanning vereist is.

Twee weken na de ingreep kom je terug naar de kliniek voor controle en om de hechtingen te laten verwijderen. Daarna heb je nog een aantal vervolgafspraken voor controle, dit in overleg. Bij de eindcontrole worden weer foto’s gemaakt voor in je medisch dossier.

De littekens zullen de eerste maanden rood blijven, daarna trekt de kleur langzaam weg en krijgen de littekens de kleur van je huid. Om te voorkomen dat de littekens lelijk afsteken tegen de huid, mag je ze gedurende het eerste jaar na de ingreep niet aan de zon blootstellen. Na een jaar mag dit wel, maar je dient ze goed in te smeren met een zonnebrandproduct. Matige blootstelling aan de zon na het eerste jaar bevordert dat de littekens de kleur van de huid aannemen.

Belangrijk om te weten is dat hoe mooi een litteken geneest wordt bepaald door verschillende factoren! Het optreden van eventuele complicaties (zie onder) en je aanleg spelen de grootste rol!

Risico’s en complicaties van een armlift

Mogelijke complicaties zijn:

 • Zwelling
 • Nabloeding
 • Ontsteking
 • Allergische reactie op anesthetica, desinfecteermiddelen en pleisters
 • Lelijk herstel van littekens (littekencorrectie is mogelijk)
 • Trombose
 • Beschadiging van zenuwen
 • Asymmetrisch herstel van de armen
 • Bij roken: afsterven huidweefsel

Het resultaat van een armlift

Een volledig strak resultaat is praktisch zelden mogelijk, maar de verslapping is altijd sterk verminderd. Hechtingen worden zo veel mogelijk op minder zichtbare plekken en in bestaande huidplooien aangebracht, maar de littekens blijven zichtbaar. Het resultaat is pas na een jaar echt goed te beoordelen.

Print pagina

Tarieven

Armcorrectie
€ 4.600,-

Wij helpen u graag

 • Privézorg met de voordelen van een ziekenhuis
 • Voor alle cosmetische behandelingen
 • Vriendelijke specialisten met veel ervaring