Gynaecomastie is de Latijnse term voor borstvorming bij de man. Een fenomeen dat bij 65 procent van de jongens in de puberteit voorkomt maar in de regel binnen twee jaar ook weer verdwijnt. Pasgeboren jongetjes vertonen het ook wel eens en ook bij hen verdwijnt het weer. Maar er blijft een groep jongens en mannen over bij wie borstvorming optreedt en bij wie dit niet vanzelf verdwijnt.

 

Dat was ook het geval bij de 36 jarige Tarik Sahin uit Oss. Rond zijn zestiende jaar begon bij hem de borstvorming en dat hield niet op. “Ik ben basketballer en dan heb je zo’n wijd t-shirt aan. Ik trok altijd een extra shirtje aan om het te verbergen,” zegt Sahin. “Zwemmen, nee dat durfde ik niet. Ik werd niet echt gepest, aar zoals vrienden dat onder elkaar doen, werden er wel eens opmerkingen over gemaakt.” Naarmate Tariks puberlichaam uitgroeide, groeiden ook zijn borsten. “Ik droeg shirts en hemden die altijd een maatje te groot waren om mijn borsten te verbergen.”

 

Opluchting

Als Tarik pijn krijgt, gaat hij eens even googlen en ontdekt dat mannen met zijn probleem geholpen kunnen worden. “Ik zag een operatie en dat viel eigenlijk wel mee. Er werd vet weggezogen (liposuctie) en dat was het. Dus waarom bleef ik er nog mee rondlopen?” Twee jaar geleden stapte Tarik naar zijn huisarts. Die verwees hem naar plastisch chirurg Bram Keulers in Bernhoven. “Wat een opluchting,” lacht Tarik nu. “Dokter Keulers legde uit dat hij mij kon helpen, maar dat het wel iets meer werd dan een liposuctie.”

 

Uiteindelijk zou de operatie ruim twee uur duren. Bij Tarik werd per borst een halve kilo vetweefsel verwijderd. Ook moesten de tepels worden losgemaakt en weer op de juiste plaats worden teruggezet. Na zijn operatie moest Tarik zes weken een korset dragen om de wond te helen en rust te gunnen. “Toen eindelijk het verband eraf ging was het net of het niet mijn eigen lichaam was,” zegt Tarik nog steeds verwonderd. “Het was echt gaaf!  Ik ben direct met mijn vrouw naar de winkel gegaan en heb normale t-shirts gekocht.”

 

Ga naar de huisarts

Plastisch chirurg Bram Keulers ziet per week relatief veel patiënten op zijn spreekuur die onder dit probleem lijden. “Iedere jongen heeft, net als een meisje een klierschijf  onder de tepel. Meestal ontwikkelt dit zich niet zo als bij meisjes in de puberteit”, legt Keulers uit. “Vanaf middelbare leeftijd kan de borstklier bij de man weer gaan opzwellen. Dat kan oplopen tot een cup B of C maat. Zeker bij jonge jongens speelt schaamte een grote rol. Vaak biedt psychologische hulp uitkomst. Helpt dat niet dan verwijst de psycholoog door naar de plastisch chirurg. Voor mannen op middelbare leeftijd geldt dat zij zeker naar de huisarts moeten om de gynaecomastie te laten onderzoeken. Het kan namelijk ook een gevolg zijn van bepaalde medicijnen, een veranderde stofwisseling, bepaalde ziektes van de lever of nieren, stress of een hormoonproducerende tumor door gebruik van anabole steroïden. Tenslotte, en dat beseft misschien niet iedere man zich, kan het ook op borstkanker duiden.”

 

Dat de plastisch chirurg uitkomst kan bieden, vertelt Tarik Sahin graag “want zeker als je jong bent kan de psychische belasting groot zijn. Mijn advies aan jongens en mannen die hier ook mee kampen is: wacht niet zo lang als ik, ga naar je huisarts.”

 

De vergoeding van de ingreep niet is niet vanzelfsprekend. Keulers: “Die is onder meer afhankelijk van de mate van borstgroei en het stadium waarin die borstgroei zich bevindt. Het is daarom wel verstandig om vooraf even bij je zorgverzekeraar te informeren.”

Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia. It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth. Even the all-powerful Pointing has no control about the blind texts it is an almost unorthographic life One day however a small line of blind text by the name of Lorem Ipsum decided to leave for the far World of Grammar. The Big Oxmox advised her not to do so, because there were thousands of bad Commas, wild Question Marks and devious Semikoli, but the Little Blind Text didn’t listen.