Buikwandcorrectie

Verzekerde zorg

Een buikwandcorrectie verhelpt een hangbuik die is ontstaan door bijvoorbeeld extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties. Hier leggen we u uit hoe de operatie in zijn werk gaat.

De buikwand kan zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan met behulp van een plastisch chirurgische operatie worden gecorrigeerd. Met een medische term voor een buikwandcorrectie is: abdomino-plastiek of buikwandplastiek.

Mogelijkheden en verwachtingen

Als u overweegt een buikwandcorrectie te ondergaan, is het belangrijk hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt, maar perfectie moet u niet verwachten. Een operatieve correctie van een dikke of slappe buik moet u niet als een mogelijkheid zien om extra gewicht kwijt te raken. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd enigszins zichtbaar blijven. Voor deze littekens geldt dat het wel een jaar kan duren voordat deze ‘uitgerijpt’ zijn, dat wil zeggen dat ze plat en licht van kleur zijn. Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt. Soms is deze gevoelloosheid blijvend. Na verloop van jaren kan het gebied dat gevoelloos is, wel kleiner worden. Gevoelloosheid levert verder geen klachten op.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen (bijvoorbeeld coumarine, marcoumar, sinaspril, sintrom, ascal, APC, asprobruis of kinderaspirine)? Meldt dit dan tijdens uw eerste gesprek met de plastisch chirurg. Daarnaast is het verstandig minstens zes weken voor de operatie volledig te stoppen met roken. Roken vergroot de kans op een infectie en vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan.

Als u te zwaar bent, is het verstandig om vóór een buikwandcorrectie eerst af te vallen, eventueel met hulp van huisarts of diëtiste. Met overgewicht hebt u namelijk een grotere kans op complicaties. Vanwege verhoogde risico’s zal de plastisch chirurg bij mensen met overwicht de ingreep uitstellen of mogelijk niet uitvoeren.

Een buikwandcorrectie vindt plaats onder algehele narcose. Voordat u geopereerd wordt, heeft u een gesprek met de anesthesioloog. Deze arts is verantwoordelijk voor de narcose  en zal met u de gang van zaken bespreken. Voor een operatie onder algehele narcose moet u altijd nuchter zijn. Na de ingreep blijft u twee dagen in het ziekenhuis.

De behandeling

De buikwandcorrectie duurt ongeveer anderhalf uur. Bij de ingreep maakt de plastisch chirurg de buikwand, tot aan de ribbenboog en het borstbeen, geheel los van de onderliggende spierlaag. De navel wordt rondom omsneden zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. Wanneer uw buikspieren uitgerekt zijn, worden deze in sommige gevallen meteen verstevigd. Om de navel weer naar buiten te laten komen wordt een gaatje in de buikhuid gemaakt en wordt de navel vervolgens ingehecht.

Tijdens de buikwandcorrectie brengt de plastisch chirurg soms een aantal drains (dunne slangetjes) in waardoor het wondvocht naar buiten kan. Die drains moeten blijven zitten tot er bijna geen wondvocht meer wordt aangemaakt.

Na de behandeling

Over het algemeen is een buikwandcorrectie niet erg pijnlijk, maar de buik kan wel gespannen aanvoelen. Om geen spanning op de wond te krijgen, wordt u na de operatie tijdelijk in een halfzittende houding verpleegd. Hoesten, niezen, persen, maar ook lachen geeft extra hinder.

Na de behandeling moet u rekening houden met de volgende zaken:

  • Na de ingreep mag u niet zelf autorijden, zorg er dus voor dat iemand u op komt halen.
  • Als tijdens de buikwandcorrectie ook uw buikspieren verstevigd zijn, moet u de dag na de operatie extra voorzichtig zijn.
  • De pijn na de operatie verschilt per techniek en wisselt per persoon. Het is belangrijk om zo snel mogelijk in beweging te komen. Dit kan een trombose voorkomen en is beter voor het herstel.
  • Ga niet teveel op bed liggen.
  • In het begin moet u licht voorover gebogen lopen; geleidelijk aan kunt u zich meer rechtop bewegen.

Een buikwandcorrectie wordt soms gecombineerd met een liposuctie van de buikwand, flanken of benen.

Twee weken na de operatie komt u op controle bij de assistente. Wanneer er eerder problemen ontstaan, dan raden wij u contact op te nemen met de polikliniek. Bij enige twijfel adviseren wij u om langs te komen. Mocht er iets in de avond of weekenden voorvallen, dan kunt u altijd terecht op de spoedeisende hulp van ziekenhuis Bernhoven. Er is altijd een dienstdoende plastisch chirurg bereikbaar.

Napijn en herstel

Om de buikwand te ondersteunen tijdens het genezingsproces kan het zijn dat uw plastisch chirurg u adviseert gedurende één tot vier weken een steunend korset om de buik of drukkleding te dragen. De assistente kan u hier meer over vertellen. De eerste zes weken na de operatie mag u niet sporten, zwaar tillen of persen. De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie is ongeveer vier tot zes weken. Daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer sporten.

Wanneer u tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn, zwelling of koorts, moet u contact opnemen met de plastisch chirurg.

De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de ‘bikinilijn’. Het eerst half jaar na de operatie mogen de littekens niet onbedekt in de zon of onder de zonnebank.

Complicaties

Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico’s als iedere andere operatie. Er kan een infectie optreden of een gestoorde, langzame wondgenezing. Ook bestaat de kans op het krijgen van trombose (verstopte aders door bloedstolsels). De meeste kans op deze problemen bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom van belang om vóór de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben.

Er is een kleine kans op nabloeding. In dit geval moet u nog een keer geopereerd worden waarbij de arts het nabloedende bloedvaatje dichtmaakt. Soms kan het zijn dat er zich toch nog vocht ophoopt onder de huid, ook al zijn de wonddrains verwijderd.

Een andere complicatie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig is bij de heupen. Dit wordt ‘dog ears’ (hondenoren) genoemd. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze ‘dog ears’ te verwijderen. Dit kan poliklinisch gebeuren onder plaatselijke verdoving.

Soms kunnen er pijnklachten onstaan door spanning op huidzenuwen. Vaak zijn deze spanningen met een injectie te behandelen. Het litteken kan in een enkel geval optrekken en net boven de bikinilijn uitkomen. Daarnaast kan het strakker zetten van spieren niet altijd een blijvend resultaat geven. Weefsel kan weer oprekken of de hechtdraad kan breken.

Vergoeding

Een buikwandcorrectie is een operatie die meestal niet vergoed wordt door de zorgverzekering. U moet de operatie dus meestal zelf betalen. Kijk op onze prijslijst.

Print pagina

Wij helpen u graag

  • De service van een privékliniek binnen een ziekenhuis 
  • Korte wachttijden voor de poli en behandelingen
  • Persoonlijke benadering met goede uitleg