Borstvergroting

Verzekerde zorg

Veel vrouwen zouden wel iets aan hun borsten willen veranderen. Ze vinden dat hun borsten niet goed bij de rest van hun lichaam passen. Wenst u ook net wat vollere borsten, dan is een borstvergroting het overwegen waard. Door een borstvergroting worden uw borsten niet alleen groter, maar krijgen ze ook een natuurlijke stevige uitstraling. Een klein verschil dat net hét verschil kan maken, ook voor u. In sommige gevallen zal de zorgverzekeraar een borstvergroting vergoeden, wij kunnen dit met u beoordelen of er een kans is dat het vergoed wordt. U heeft dan wel een verwijsbrief van uw huisarts nodig.

Plastische chirurgie is een steeds meer geaccepteerde manier om met het uiterlijk om te gaan. Ongeveer 1 op de 3 vrouwen denkt er wel eens aan iets aan hun borsten te laten veranderen. Een groot deel daarvan kiest uiteindelijk ook voor een borstvergroting, een borstlift of een borstverkleining.

Bekijk het nu zelf in 3D

Bent u nieuwsgierig wat een borstvergroting voor u kan doen? Wij werkten als eerste kliniek met het Crisalix 3D programma. Door meer dan 6 jaar ervaring hiermee, kunnen wij u goed laten zien wat u van een operatie mag verwachten. Je kunt zo de vorm van de borst en de verhouding van uw borsten met het lichaam goed beoordelen. Een 3D beeld wordt vaak realistischer ervaren dan een uitwendige prothese in de bh.

Wij plannen hiervoor een extra sessie in met u en nemen alle tijd.

Soort prothesen:

Wij kunnen meerdere soorten prothesen plaatsen:

  • Siliconen (Dit is vaak de eerste keus. We gebruiken alleen de beste prothesen van het merk Mentor).
  • Monoblock (eiwit gevulde prothesen).
  • Watergevulde prothesen (Mentor).

Iedere soort prothese bevat voor- en nadelen. De plastisch chirurg kan deze met u bespreken. Alle gegevens van de prothesen worden in een landelijke database opgeslagen. U vindt meer informatie over borstimplantaten en de registratie op: Borstimplantatenregister (DBIR).

Alle prothesen die in de Berne Kliniek geïmplanteerd worden, worden geregistreerd in de landelijke database van het DBIR. U kunt op hun website de informatie vinden over uw prothese.

Een consult voor een borstvergroting

De plastisch chirurg zal kijken naar wat uw wensen zijn. U krijgt een aantal vragen over uw gezondheid. Het is van belang om belangrijke medische informatie met uw plastisch chirurg te delen. De borsten worden onderzocht en opgemeten en er worden foto’s gemaakt voor in het medisch dossier.

U krijgt uitleg over de operatie en een advies. Geeft dit gesprek u een goed gevoel en wilt u verder in dit traject, dan wordt er een 3D-sessie gepland voor een reconstructie in 3D en verdere uitleg. U ontvangt ook een bijsluiter: bijsluiter borstvergroting en borstimplantaten. 

Mentor heeft een garantieplan voor de vervanging van borstprothesen bij lekkage en kapselvorming. U vindt de voorwaarden op de site van de leverancier Bloomedical.

Soms is het mogelijk dat een borstvergroting vergoed wordt door de zorgverzekeraar. De plastisch chirurg kan dit beoordelen. Vaak moet er dan wel een echo gemaakt worden. Wilt u dit laten beoordelen, dan heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Komt u zonder verwijzing, dan zijn de kosten van het consult € 50,-. Dit wordt in mindering gebracht als u de ingreep laat verrichten.

Voorbereiding

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Voordat u geopereerd wordt, heeft u een gesprek met de anesthesioloog. Deze arts is verantwoordelijk voor de narcose en zal met u de gang van zaken bespreken.De misselijkheid en pijn na de operatie valt vaak erg mee. Voor een operatie onder algehele narcose moet u altijd nuchter zijn.

De behandeling

Een prothese kan op twee manieren geplaatst worden: onder het borstweefsel of onder de borstspier middels de dual plane techniek. De plastisch chirurg kijkt welke techniek bij U het beste gebruikt kan worden.

Plaatsing onder het borstweefsel is mogelijk wanneer het klier- en vetweefsel aan de bovenkant van de borst dik genoeg is. Het voordeel hiervan is dat de prothese een eenheid met de eigen klier vormt waardoor een natuurlijke vorm en beweging van de borst ontstaat.

Is het klier- en vetweefsel niet dik genoeg, dan is plaatsing middels de dual plane techniek de beste optie. Er bestaat dan minder kans dat de randen van het prothese voelbaar zijn. De bovenkant van de prothese wordt dan onder de grote borstspier geplaatst, terwijl de onderste helft van de prothese zich onder de borstklier bevindt. Ook bij deze techniek zijn de randen van de prothese niet zichtbaar of voelbaar. Deze techniek is echter iets ingewikkelder.

De incisie wordt meestal in de plooi onder de borst gemaakt zodat het litteken straks niet opvalt. Deze plooi kan na een borstvergroting echter lager vallen door de nieuwe grootte van de borst. Het is niet makkelijk in te schatten waar de nieuwe plooi precies komt. Een incisie in de borstplooi heeft meestal de voorkeur omdat de plastisch chirurg op deze manier het beste zicht heeft op de holte waarin de prothese geplaatst wordt.

Nadat de implantaten zijn ingebracht worden de sneetjes gehecht. Er worden vrijwel nooit drains gebruikt. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Na de behandeling

U mag dezelfde dag naar huis. U krijgt een recept voor extra pijnstilling mee. Op de afdeling kunnen ze voor u de bh-maat opmeten. U krijgt van ons een adres waar u snel een goede druk bh kunt bestellen. Voor de eerste dagen krijgt u een steunband om.

Na de behandeling moet u rekening houden met de volgende zaken:

  • Na de ingreep mag u niet zelf autorijden, zorg er dus voor dat iemand u op komt halen.

De pijn na de operatie verschilt per techniek en wisselt per persoon. Het is belangrijk om zo snel mogelijk in beweging te komen. Ga niet teveel op bed liggen.

Twee weken na de operatie komt u op controle bij de assistente. Wanneer er eerder problemen ontstaan, dan raden wij u aan contact op te nemen met de polikliniek. Bij enige twijfel adviseren wij u om langs te komen. Wanneer er iets in de avond of weekenden voorvalt, dan kunt u altijd terecht op de spoedeisende hulp van ziekenhuis Bernhoven. Er is altijd een dienstdoende plastisch chirurg beschikbaar.

De zwelling verdwijnt in de loop van twee tot zes weken. In het begin kan het gevoel in uw tepels anders zijn. Dit varieert van heel gevoelig tot gevoelloos. U krijgt geleidelijk het normale gevoel in uw tepels terug. Hoe lang dit duurt is moeilijk aan te geven en verschilt van persoon tot persoon.

De eerste maanden kunnen de littekens nogal vurig van kleur zijn. Hierna zullen ze meer en meer de kleur van de huid aannemen en minder zichtbaar worden. Het is belangrijk om de littekens gedurende het eerste jaar na de ingreep niet aan de zon bloot te stellen. Door de zon kunnen ze ‘inbranden’ en daardoor blijven ze meer zichtbaar. Hou de littekens bedekt of smeer ze in met een zeer hoge beschermingsfactor. Na een jaar is het verstandig om de littekens met mate aan de zon bloot te stellen. Daardoor worden ze minder zichtbaar.

De meeste mensen die een borstvergroting hebben ondergaan, kunnen na één tot twee weken weer gaan werken en zijn na zes weken weer volledig actief.

Het resultaat

Het resultaat van de borstcorrectie is direct na de behandeling te zien. Uw borsten zijn dan wel nog flink gezwollen. Na ongeveer drie maanden heeft u een goed zicht op het uiteindelijke resultaat. De incisies die nodig zijn om de implantaten in te brengen worden zo mooi mogelijk gehecht. In de periode direct na de ingreep zullen de littekens rood van kleur en enigszins opgezet zijn. Na verloop van tijd wordt dit minder en na ongeveer een jaar zijn er slechts nauwelijks zichtbare witte lijntjes over. Na een borstvergroting kunt u gewoon borstvoeding geven, als er door de operatie tenminste geen schade aan de melkklieren is toegebracht. Tijdens de eindcontrole worden er foto’s gemaakt die aan uw medisch dossier worden toegevoegd.

Prothesen hoeven niet jaarlijks gecontroleerd te worden. Ze hoeven ook niet na een bepaalde tijd vervangen te worden. Merkt u verandering aan uw borsten of voelen ze anders aan, dan kunt u bij ons terecht voor een goede beoordeling.

Kijk hier voor voor- en nafoto’s

Complicaties

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kan, ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, een infectie ontstaan. De kans hierop is echter klein, namelijk 1 à 2%. Bij twijfel krijgt u altijd antibiotica om het risico op infectie te verminderen. Roken vergroot de kans op een infectie. Daarom raden we u dringend aan om vier tot zes weken voor de ingreep te stoppen en ook drie weken na de ingreep niet te roken.

Bij iedere uitgebreidere chirurgische ingreep bestaat er een zeer kleine kans op trombose. Soms is er sprake van een verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Dit hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor het resultaat. Ook zijn er kleine risico’s verbonden aan de narcose.

Tijdens de eerste weken na de ingreep ontstaat er een kapsel rond de prothesen, dit is een natuurlijk proces. Daarom mag u tijdens die periode geen sport beoefenen of zwaar werk doen. In een klein aantal gevallen ontstaat er een kapselcontractuur (het kapsel trekt dan te veel samen). Dit kan leiden tot vormveranderingen of soms tot pijn. Mocht dit gebeuren, dan kunnen we het kapsel weghalen en eventueel de prothesen vervangen. Het is onmogelijk te voorspellen bij wie dit gebeurt. Het risico op kapselcontractuur is in de loop van tijd kleiner geworden dankzij de nieuwe implantaten met een ruw oppervlak (getextureerde prothesen).

Specifieke risico’s van een borstvergroting zijn: het plooien of het scheuren van de buitenste laag van de prothesen. Een kapotte prothese moet altijd vervangen worden. Met de huidige cohesieve (vaste) siliconenvulling loopt de inhoud echter niet meer naar buiten. Daarnaast blijft er een risico op asymmetrie van de borsten en blijvende gevoelloosheid van (een deel van) de borst.

Het litteken kan de eerste weken na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Een verstoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken.

Lees vooraf de bijsluiter die is opgesteld door de beroepsvereniging van plastisch chirurgen. Hierin wordt alles uitvoering en compleet beschreven: website NVPCExtra informatie over vergoeding voor verwijderen prothesen.

registratie van prothesen.

Print pagina

Wij helpen u graag

  • De service van een privékliniek binnen een ziekenhuis 
  • Korte wachttijden voor de poli en behandelingen
  • Persoonlijke benadering met goede uitleg