Ptosiscorrectie

Verzekerde zorg

Een ptosiscorrectie is een operatieve correctie van het bovenste ooglid. Als de spier die het bovenooglid omhoog trekt niet goed meer functioneert, ontstaat er een laagstand van het bovenooglid. De lidspleet wordt kleiner waardoor er minder oogwit zichtbaar is. Dit noemt men ptosis.

De meeste voorkomende klachten van ptosis zijn:

  • Vermoeide ogen
  • Dichtvallen van de oogleden
  • Beperking van het gezichtsveld aan de bovenzijde of beperking van het zicht doordat één of beide oogleden voor de pupil hangen.

Een consult voor een ptosiscorrectie

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode daarna.

De plastisch chirurg zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt. Ook zal hij vragen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hij kan dan aangeven of de ingreep aan die verwachtingen kan voldoen. Soms kan een combinatie met een andere behandelmethode ook een optie zijn (bijvoorbeeld een bovenooglidcorrectie).

Voor de behandeling worden er foto’s gemaakt voor in uw medisch dossier. Deze foto’s worden niet ingestuurd naar uw zorgverzekering.

Voorbereiding

De behandeling wordt op de poliklinische behandelkamer onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en duurt ongeveer 45 minuten. De verdoving voelt alsof er water in uw oog loopt en is dus niet pijnlijk. Van de ingreep zelf voelt u niets.

Medicijnen met acetylsalicylzuur (aspirine, ascal) hoeft u voor deze ingreep NIET te stoppen. Medicijnen waarvoor u gecontroleerd wordt bij de trombosedienst (Acenocoumarol, coumarine) moet u DRIE DAGEN voor de ingreep stoppen. Deze laatste medicijnen kunnen namelijk ernstige bloedingen veroorzaken. Voordat u stopt met deze medicatie dient u wel eerst te overleggen met de plastisch chirurg of de trombosedienst. Als u niet met deze medicatie mag stoppen, bespreek dit dan zo snel mogelijk met de plastisch chirurg.

De behandeling

De chirurg tekent op het ooglid nauwkeurig aan hoeveel huid er verwijderd moet worden. Vervolgens wordt een verdovende vloeistof met adrenaline ingespoten. De adrenaline zorgt ervoor dat het bloeden wordt beperkt. Nadat de huid geopend is, snijdt de chirurg een reepje huid weg. Daarna wordt een hechting geplaatst door de bovenzijde van de bindweefselplaat in het ooglid (tarsus) en door de pees van de spier (levatorspier). Deze hechtingen worden geknoopt. Om te beoordelen of de hoogte van het bovenooglid juist is, wordt de patiënt tijdens de operatie van ligstand naar zitstand bewogen. De patiënt wordt dan gevraagd om de ogen open te houden zodat de plastisch chirurg kan beoordelen of de stand goed is. Vervolgens wordt de huid met niet-oplosbare hechtingen gesloten. Het littekentje dat hierbij ontstaat komt in de natuurlijke ooglidplooi te liggen. Daardoor is het littekentje niet zichtbaar als u uw ogen open heeft.

Direct na de ingreep worden de oogleden gekoeld om zwelling tegen te gaan.

Na de behandeling

Na de behandeling moet u rekening houden met de volgende zaken:

  • U mag na een ptosiscorrectie geen voertuig besturen, dus neem iemand mee die u thuisbrengt.
  • Het is verstandig om uw hoofd ‘s nachts hoger te leggen op een kussen.
  • U krijgt het advies om na de ingreep de oogleden dezelfde dag elk uur 10 minuten met diepvrieserwtjes te koelen. Zo wordt de kans op zwellingen en bloeduitstortingen aanzienlijk kleiner.

Uw ogen zullen gezwollen zijn met rondom bloeduitstortingen. De bloeduitstortingen trekken over het algemeen binnen een week weg. De hechtingen worden na een week door de assistente verwijderd. De meeste mensen gaan na deze periode weer aan het werk.

De eerste drie dagen na de ingreep dient u activiteiten waarbij druk op het hoofd en ogen ontstaat, bijvoorbeeld zwaar tillen en sporten, te vermijden. Dit om nabloedingen te voorkomen. Ook word u aangeraden in de eerste week na de ingreep geen oogmake-up te gebruiken en geen contactlenzen te dragen.

De huid rondom de ogen is de eerste weken extra gevoelig voor zonlicht. Hierdoor kunnen er verkleuringen van het litteken optreden. Vermijd direct zonlicht en gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

De napijn is voor elke cliënt anders. Meestal volstaat paracetamol om de pijn te verlichten. De herstelperiode verloopt verder pijnloos. Net als bij iedere andere chirurgische ingreep heeft het behandelde gebied tijd nodig om te herstellen.

U kunt er vanuit gaan dat u ongeveer een week niet representatief bent. De meeste mensen dragen een zonnebril wanneer ze naar buiten gaan. De roodheid trekt meestal na een aantal weken weg. Alleen bij een dunne huid blijft roodheid langer zichtbaar, soms tot zes maanden.

Complicaties

Evenals bij andere operaties kunnen zich een aantal bijwerkingen en complicaties voordoen. Complicaties zijn echter zeldzaam en het eindresultaat is meestal goed. Soms is er sprake van een verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Dit hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor het resultaat. De kans dat het oog beschadigd wordt, is bij een ooglidcorrectie uiterst gering.

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Ook kan, ondanks het feit dat er steriel gewerkt wordt, een infectie ontstaan. De kans hierop is echter klein, namelijk 1%.

Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts, dan raden wij u aan contact op te nemen met de polikliniek. Bij enige twijfel adviseren wij u om te komen. Mocht er iets in de avonduren of in de weekenden voorvallen, dan kunt u altijd terecht op de spoedeisende hulp van ziekenhuis Bernhoven. Er is altijd een dienstdoende plastisch chirurg bereikbaar.

Resultaat

Een ptosiscorrectie zorgt vaak voor een groot verschil. Dankzij een ingreep ziet u er jaren jonger uit. Doordat de oogleden een stukje hoger komen te staan, valt er meer licht in het oog en wordt het beeld vaak helderder. Daarnaast kunt u ervaren dat het gezichtsveld vergroot is. Verder zal het gevoel van vermoeide ogen verminderen of zelfs verdwijnen.

Het resultaat is na het wegtrekken van de zwelling en bloeduitstortingen al goed te beoordelen. Toch duurt het nog een paar maanden voordat het definitieve resultaat zichtbaar is.

De oogleden worden nooit exact gelijk, maar de plastisch chirurg zal dit wel proberen te bereiken. Door de veroudering van de oogleden zullen deze op den duur weer zakken. Ook kunnen de wenkbrauwen zakken wat overtollig huid kan veroorzaken.

Tijdens de eindcontrole, ongeveer 6 weken na de ingreep, worden er wederom foto’s gemaakt die aan uw medisch dossier worden toegevoegd.

Print pagina

Wij helpen u graag

  • De service van een privékliniek binnen een ziekenhuis 
  • Korte wachttijden voor de poli en behandelingen
  • Persoonlijke benadering met goede uitleg