Correctie afstaande oren

Verzekerde zorg

Afstaande oren zijn een veel voorkomend probleem. Het ontstaat door een verkeerde aanleg van het kraakbeen van het oor. De meest voorkomende redenen voor het opereren van deze afwijking zijn pesten en het zelf niet mooi vinden van de oren.

Het corrigeren van afstaande oren is mogelijk door middel van een operatie. Dit kan onder volledige narcose of onder plaatselijke verdoving. In overleg met u wordt besproken wat voor u of uw kind de beste methode is. Voor kinderen adviseren wij meestal de operatie onder volledige verdoving te laten uitvoeren.

Voorbereiding

Voor een operatie onder algehele narcose moet u altijd nuchter zijn. Voordat u geopereerd wordt, heeft u een gesprek met de anesthesioloog. Deze arts is verantwoordelijk voor de narcose  en zal met u de gang van zaken bespreken. Voor een operatie onder plaatselijke verdoving hoeft u niet nuchter te zijn.

De behandeling

Tijdens de operatie wordt een stukje huid achter het oor verwijderd. Het kraakbeen wordt bewerkt zodat het zich makkelijker vormt. Dit zorgt voor een klein sneetje aan de voorkant van het oor. Door deze handeling kan het oor ook blauw worden na de operatie.

Daarna wordt het kraakbeen in de goede stand vastgehecht en er wordt er wat huid aan de achterkant van het oor weggehaald. Soms moet er ook wat kraakbeen weggehaald worden. Dit kan een plooi aan de voorkant van het oor veroorzaken die meestal na een paar maanden vanzelf verdwijnt. Wij gebruiken meestal oplosbare hechtingen. Het litteken valt achter het oor en is hierdoor meestal onopvallend.

Na de behandeling

Na de operatie krijgt u een drukverband om het hoofd. Dit verband moet minimaal vijf dagen blijven zitten om de oren in de nieuwe stand te laten genezen. Daarna moet u een haarband dragen om de oren te beschermen tegen invloeden van buitenaf (botsen etc.). De eerste twee weken dient u de band dag en nacht te dragen, daarna nog vier weken alleen ’s nachts. Voordat u naar huis gaat, krijgt u een recept mee voor pijnstillers. Vaak is paracetamol voldoende.

Na de behandeling moet u rekening houden met de volgende zaken:

  • Na de ingreep mag u niet zelf autorijden, zorg er dus voor dat iemand u op komt halen.
  • Wees de eerste week voorzichtig met bukken en tillen om stuwing naar het hoofd te voorkomen.
  • Een dag na het verwijderen van het hoofdverband mag u weer douchen.

De eerste weken zijn de oren verdikt en blauw. Ook kan het gevoel in de oren enige weken wat anders dan normaal zijn.

Na 2 weken wordt u op de polikliniek terugverwacht om de wondjes te laten inspecteren. De knoopjes worden van de hechtingen afgeknipt wanneer deze irriteren. Na zes weken wordt het eindresultaat beoordeeld.

Complicaties

Na iedere operatie bestaat er een risico op een nabloeding of infectie. Door nauwkeurig en steriel te werken, wordt dit risico minimaal gehouden. Wanneer er na de operatie sprake is van toenemende pijnklachten, zwelling, roodheid van de wond of koorts, dan raden wij u aan contact op te nemen met de polikliniek. Bij enige twijfel adviseren wij u om te komen. Mocht er iets in de avonduren of in de weekenden voorvallen, dan kunt u altijd terecht op de spoedeisende hulp van ziekenhuis Bernhoven. Er is altijd een dienstdoende plastisch chirurg bereikbaar.

Andere complicaties kunnen zijn: verschil tussen links en rechts, verdikte littekens, het losschieten van de hechtingen waardoor het oor weer gaat afstaan of beschadiging van de huid.

Print pagina

Wij helpen u graag

  • De service van een privékliniek binnen een ziekenhuis 
  • Korte wachttijden voor de poli en behandelingen
  • Persoonlijke benadering met goede uitleg